9.10.13

Гювеч от картофи с ориз

Продукти

картофи 1 кг
кромид лук 200 г (3-4 глави)
домати 250 г (3-4 бр)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
ориз 100 г (1/2 ч.ч.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
джоджен
сол
Приготвяне

Ситно нарязания лук се задушава в мазнината и малко вода заедно с червения пипер. Прибавят се обелените и нарязани на филийки картофи,посоляват се, заливат с топла вода и се варят до полуомекване. Прибавят се оризът и нарязаните на дребно домати.Ястието се изсипва в тавичка и се пече, докато остане на мазнина. Малко преди изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан джоджен.

Мусака с кисело зеле

Продукти

смляно телешко или свинско месо 750 г
кисело зеле 1,500 кг
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 100 г (1-2 глави)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
яйца 2 бр
черен пипер
сол

Приготвяне
Към смляното месо се прибавят ситно нарязания лук, червения пипер, брашното и 1/2 от мазнината. Сместа се посолява и се задушава с малко вода 2-3 минути. В останалта мазнина се задушава няколко минути зелето, нарязано на ситно. В тавичка се нареждат на пластове месото и зелето, като се започва с месото. Ястието се залива с вода и се пече в умерена фурна. След като водата изври и зелето омекне се прибавят разбитите яйца. Ястието отново се запича и се поднася поръсено с черен пипер.

23.5.12

Гергьовско агне - Генерал Тошево

Продукти :

едно агне с дреболиите
булгур 500 г (2 1/2 ч.ч.)
прясно масло 125 г (1 пакетче)
червен пипер 10 г (1 с.л.)
агнешка лой 150 г
брашно 150 г (1 ч.ч.)
яйце 1 бр
джоджен 1/2 връзка
сол

Приготвяне :

Агнето се измива и се посолява, а дреболиите се попарват във вряща вода и се нарязват на дребно. Почистеният и измит булгур се задушава в маслото, като се добавя по малко вода и сол, сваля се от огъня и се смесва с нарязаните дреболии и джоджен. Агнето се напълва с приготвената плънка и се зашива коремния отвор. Намазва се с разбитото яйце и се поръсва с червения пипер, след което се намазва с лойта, покрива се с булото и се поставя в тава. От брашното, малко вода и сол се замесва тесто, което се разточва на кора. Върху агнето се поставят няколко пръчици, а над тях се опъва разточената кора. Така приготвено, агнето се пече в плътно затворена пещ.

Добър апетит !

Наденица по котленски - кървавица

Продукти :

свински черен дроб 1 кг
свински бял дроб 500 г
свински бъбреци 250 г
свинско сърце 1 бр
свински език 1 бр
свинско месо от шията 1,500 кг
сланина 1 кг
кромид лук 200 г (2-3 глави)
черен пипер 20-25 зърна
сол 50 г (5 с.л.)
карамфил
майоран
босилек
чесън
дебели свински черва

Приготвяне :

Черния и белия дроб, сърцето и бъбреците се сваряват заедно със лука в подсолена вода, след което се нарязват на дребни парчета. Прибавят се ситно скълцаните месо, сланина, език и ситно счуканите подправки. Сместа се разбърква добре и с нея се напълват изчистените и добре измити черва. Краищата на напълнените черва се завързват с конец. Приготвените наденици се надупчват с игла, нареждат се в съд, на дъното на който са поставени летвички и се заливат със студена вода. След 5-6 часа водата се излива, налива се отново студена вода и надениците се варят до омекване. Отцеждат се и се окачват на хладно и проветриво място.

Да ви е сладко !

19.5.12

Чомлек кебап Пирин

Продукти :

телешко месо 1 кг
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 150 г (2-3 глави)
доматено пюре 20 г (1 с.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
червен пипер 10 г (1 с.л.)
вино 200 мл (1 ч.ч.)
вода 200 мл (1 ч.ч.)
дафинов лист 2-3 бр
чубрица 1 стрък
арпаджик 750 г
чесън 2 глави
магданоз 1 връзка
черен пипер
бахар
сол

Приготвяне :

Месото се нарязва на парченца и се задушава в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязания лук. След омекването на лука се прибавят доматеното пюре, брашното, червения пире и сол на вкус. Месото се залива с виното и водата и се вари заедно с дафиновия лист, бахара, черния пипер и чубрицата. Когато месото е почти готово се прибавят изчистения арпаджик и обелените скилидки чесън. Ястието се доварява на тих огън и се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Да ви е сладко !