17.7.09

Крем Дипломат

Продукти:

1л прясно мляко,
6 яйца,
300гр.захар,
8супени лъжици брашно,
2супени лъжици какао,
бисквити или ядки за гарниране.

Приготвяне:

Отделят се жълтъците от белтъците.С жълтъците се разбиват 150г.захар и 8 супени лъжици брашно.Прибавят се постепенно към топлото мляко, което е на котлона/на слаб огън/ и кремът се бърка, докато се сгъсти.Когато готовият крем стане хладък, към него се прибавят разбитите заедно с останалата захар белтъци на сняг.По желание се разделяна две части. В едната се прибавя какаото и се разбърква. Изсипва се в чаши на бял и кафяв слой.Гарнира се с бисквитка или ядки.

Да ви е сладко!

Пъстърва с шампанско

Продукти:

2-3 едри пъстърви,
1/2бутилка шампанско,
75гр. масло,
200гр. сметана,
1 глава лук,
1 морков,
1лимон,
черен пипер, сол.

Приготвяне:

Пъстървите се посоляват и поръсват с парченца масло и черен пипер на прах.Слагат се да се пекат във фурната като се заливат с шампанското.Лукът се нарязва на ситно и се запържва в останалото масло и настъргания морков.Към тях се прибавят половин изцеден лимон и сметаната.Пъстървите се сервират със сметановия сос и парченца лимон.

Добър Апетит !

26.6.09

Имам баялдъ - класическа рецепта

имамбаялдъПродукти:

5-6 средно големи патладжана,
2глави лук,
два моркова,
1 глава чесън,
1 зелена пиперка,
половин кг домати и отделно два домата, нарязани на шайби,
олио,
сол,
магданоз

Приготвяне:

Патладжаните се обелват, режат се на филийки и се посоляват от двете страни . Оставят се да се изцеди горчивината, измиват се. Изпържват се леко от двете страни и се оцеждат върху хартия.Лукът се почиства, нарязва се на ситно и се поставя на котлона с малко вода да се отстрани миризмата. Слага се олио и се добавят изчистените и нарязани на колелца моркови,нарязаната пиперка. Част от доматите се обелват и се нарязват. След като леко се задуши плънката, се прибавят доматите и се пържи докато се посгъсти. Накрая се прибавя нарязания на ситно чесън и една кафяна лъжичка захар.Посолява се на вкус.Прибавя се магданоз. Изважда се от огъня. В тавичка се нареждат изпържените филии патладжан, отгоре се залива с част от плънката, пак се нарежда патладжан и пак плънка. Завършва с патладжан. Върху него се поставят нарязаните на шайби домати, леко посолени.Пече се на умерена фурна до готовност.

Любопитно :

За тази рецепта се казва, че турският имам баялдисал от ядене.А има и още една приказка, коята казват старите хора:Толкова е вкусно, че ти идва да си изгониш децата навън и да седнеш да ядеш. Но това ястие ще хареса не само на вас и на децата, но ще останат доволни и всички гости, които си поканите.

Да ви е сладко!

30.5.09

Тиквички на фурна

Продукти:

4 -5 средно големи тиквички,
3яйца,
1 чаена чаша кисело мляко,
150 гр кашкавал,
олио, сол, копър

Приготвяне:

Измитите, почистени тиквички се нарязват на колелца с дебелина около половин см.Посоляват се и се оставят малко да се оцедят.След около половин час се изсипва водата, изплакват се от солта и се нареждат в намазана с олио тавичка, в която ще се пекат.Нареждат се като керемидки, наръсват се отгоре с малко олио и се пекат във фурната, докато малко омекнат.Когата са полуготови, се заливат с разбитите яйца и млякото, заедно с копъра. Наръсват се обилно с настърган кашкавал и се запичат до готовност на средно силна фурна.

Да ви е сладко !

Пиле с гъби

Продукти:

1 пиле,
олио,
500 гр гъби,
1 глава лук,сол,
черен пипер,
2 чаши бяло вино,
1 лъжица брашно,
2 жълтъка,
лимонов сок.

Приготвяне:

Добре измито цяло пиле се поставя в тавичка за печене.Залива се с половин чаша олио и се пече, като често се полива с мазнина.Готовото пиле се изважда и се нарязва на порции.Мазнината от печенето пресипете в тиган и в нея изпържете нарязания лук и едро нарязаните гъби.Слага се сол и черен пипер.Сместа изсипете в йенска тенджера и разстелете равномерно. Слагате нарязаното пиле.Заливате с 2 чаши вино, малко топла вода и захлупвате с капак.Трябва да ври на слаб огън 40 минути.Ако се наложи, доливате малко вода.Сервира се, като гъбите се поставят в чинията за подложка, а върху тях се слага парче от пилето. Соса от печенето се запържва с малко брашно. Разреждате с малко бульон, дабавяте 2 разбити жълтъка с лимонов сок.С получения сос заливате всяка порция.Отгоре поставете листа от магданоз.

Добър Апетит !