26.6.09

Имам баялдъ - класическа рецепта

имамбаялдъПродукти:

5-6 средно големи патладжана,
2глави лук,
два моркова,
1 глава чесън,
1 зелена пиперка,
половин кг домати и отделно два домата, нарязани на шайби,
олио,
сол,
магданоз

Приготвяне:

Патладжаните се обелват, режат се на филийки и се посоляват от двете страни . Оставят се да се изцеди горчивината, измиват се. Изпържват се леко от двете страни и се оцеждат върху хартия.Лукът се почиства, нарязва се на ситно и се поставя на котлона с малко вода да се отстрани миризмата. Слага се олио и се добавят изчистените и нарязани на колелца моркови,нарязаната пиперка. Част от доматите се обелват и се нарязват. След като леко се задуши плънката, се прибавят доматите и се пържи докато се посгъсти. Накрая се прибавя нарязания на ситно чесън и една кафяна лъжичка захар.Посолява се на вкус.Прибавя се магданоз. Изважда се от огъня. В тавичка се нареждат изпържените филии патладжан, отгоре се залива с част от плънката, пак се нарежда патладжан и пак плънка. Завършва с патладжан. Върху него се поставят нарязаните на шайби домати, леко посолени.Пече се на умерена фурна до готовност.

Любопитно :

За тази рецепта се казва, че турският имам баялдисал от ядене.А има и още една приказка, коята казват старите хора:Толкова е вкусно, че ти идва да си изгониш децата навън и да седнеш да ядеш. Но това ястие ще хареса не само на вас и на децата, но ще останат доволни и всички гости, които си поканите.

Да ви е сладко!