Едно пухкаво кремче за услаждане на живота !Продукти:
6 яйца
½ пак. (60-70г.) меко масло
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. хлебна сода
70-80 мл. сок от лимон
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 капсулка лимонова есенция
2/3 коф. заквасена сметана (от големите)
За заливката:
½ пак. краве масло
1 заквасена сметана
пудра захар на вкус
лимонов сок
лимонова кора
Приготвяне:
Маслото се разбива добре с част от захарта. Едно по едно се чукват яйцата и се добавя останалата захар. Сместа се бие десетина минути. Прибавя се малко по малко сметаната, лимоновият сок и есенцията. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера, солта и содата. Налива се по малко от яйчената смес и се разбърква, докато стане хомогенна смес. Прибавя се настърганата лимонова кора.
Друг вариант е да се отделят белтъци от жълтъци; жълтъците да се разбият със захарта и маслото, а след това и брашното; белтъците да се разбият на сняг и да се прибавят лъжица по лъжица накрая.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180-190 градуса. Като се надуе, фурната се намаля.
Заливка: Маслото се разбива с част от пудрата захар на пухкав крем. Малко по малко се прибавят сметаната и лимоновият сок. Добавя се и останалата пудра захар. По рецепта е 300г., но на мен ми се видя прекалено много това количество и сложих на вкус. Отгоре се настъргва лимонова кора.
Да ви е сладко!
8.1.09
Лимонов кекс със заливка
Меню: Десерти
Кюфтета от тиквички с кашкавал
Следва рецепта на любимо мое ястие !Продукти:
1 1/2кг. тиквички
15г. мая за хляб
1-2 домата
100 г. кашкавал
250г. брашно
2 яйца
копър
сол
олио за пържене
Приготвяне:
Тиквичките се почистват, измиват се, настъргват се на едро ренде и се посоляват. Прибавят се обелените и нарязани на кубчета домати, настърганият на едро ренде кашкавал, брашното, яйцата, натрошената мая и ситно нарязан копър. Омесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса (1-2 часа).
От бухналото тесто с помощта на лъжица се оформят кюфтета (по-скоро тиганици), които се пържат до сгорещяване в сгорещената мазнина.
Поднасят се с кисело мляко с чесън.
Кюфтенцата вървят много с биричка, може и винце !
Добър апетит!
Меню: Предястия
Кюфтета с доматен сос
А сега едни вкусни кюфтенца !Продукти:
600г. смляно месо
2 филии сух бял хляб
1 яйце
1-2 глави лук
1/2 връзка магданоз
черен пипер
сол
олио за пържене
За доматения сос:
1-2 глави лук
2 моркова
3-4 скилидки чесън
1/2 глава целина
4 домата
150г. доматено пюре
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
сол
Приготвяне:
Към каймата се прибавят настърганият лук, накиснатият в прясно мляко или вода и отцеден хляб, яйцето, ситно нарязаният магданоз, черен пипер и сол на вкус. Всичко се омесва добре, правят се кюфтета с големина по желание (аз лично предпочитам да са по-малки), които се овалват в брашно (това го спестявам), сплескват се леко и се пържат в силно сгорещеното олио.
Приготвя се доматеният сос. Настърганите на най-ситно ренде моркови, целина и лук, както и чесънът се задушават в мазнина. Когато поомекнат се прибавя доматеното пюре и също се запържва. Прибавят се пасираните домати и червеният пипер. В малко водичка се разтваря брашното и се прибавя към соса. Ако е необходимо, се налива малко топла водичка, така че да се получи умерено гъст сос. Посолява се и се оставя да поври 8-10 минути на тих огън. Може да се сложи и 1ч.л. захар, за да не е прекалено кисел сосът.
След това се прибавят кюфтетата и ястието се вари още 10-15 минути.
Добър апетит!
Меню: Ястия
Агнешко по хайдушки
Необходими продукти:
-нарязано на хапки агнешко месо около килограм,
-лозови листа- два буркана, ако е от магазин или, ако имате домашни - още по - добре.
-сол, черен пипер,чубрица, босилек, джоджен, риган, малко червен пипер,
-вода или вино
-нарязани на шайби няколко глави лук.
Приготвяне:
В подходящ съд- тава или керамичен съд с капак се разстилат лозовите листа обезателно с грапавата част нагоре, за да се запази аромата. Върху този зелен килим се разстила месото, предварително посипано и разбъркано с всички изброени подправки и лука. Не се слага мазнина.Отгоре се нареждат други лозови листа с грапавата част към месото. Обвива се плътно.Сега вече с намазани с мазнина ръце се заглаждат отгоре лозовите листа, за да не изгорят.Сипва се в съда виното, около чаша и половина или вода - по избор.Не се препоръчва слагането на модерни добавки като сметана, майонеза ит.н., за да не се загуби автентичния вкус. Пече се във фурна час и половина на 250 градуса в началото, после се намаля на 210.
Добър апетит !
Пържен шаран със сос по каваклийски
Необходими продукти:
-един средно голям,изчистен и нарязан на шайби шаран,
-една глава чесън,
-една чаена чаша орехи, нарязани на ситно или по- добре счукани в хаванче,
-дивисил
Приготвяне:
Шаранът се пържи много добре до зачервяване. Парчетата се изваждат и се оставят да се отцедят на домакинска хартия.Олиото от пърженето се запазва.Обелват се скилидките чесън и се счукват с малко сол.Поставят се в порцеланов съд заедно с орехите, сипва се част от олиото, в което е пържен шаранът. Разбърква се добре. Отделно се кипва около една чаена чаша вода. Врялата вода се изсипва в сместа с бъркане. Сосът побелява.Подправя се с дивисил.С този сос се залива опържения шаран.Поднася се със салата от прясно зеле с моркови и царевичка.Добре върви и чаша бяло вино.
Да ви е сладко !