8.1.09

Агнешко по хайдушки

Необходими продукти:
-нарязано на хапки агнешко месо около килограм,
-лозови листа- два буркана, ако е от магазин или, ако имате домашни - още по - добре.
-сол, черен пипер,чубрица, босилек, джоджен, риган, малко червен пипер,
-вода или вино
-нарязани на шайби няколко глави лук.

Приготвяне:

В подходящ съд- тава или керамичен съд с капак се разстилат лозовите листа обезателно с грапавата част нагоре, за да се запази аромата. Върху този зелен килим се разстила месото, предварително посипано и разбъркано с всички изброени подправки и лука. Не се слага мазнина.Отгоре се нареждат други лозови листа с грапавата част към месото. Обвива се плътно.Сега вече с намазани с мазнина ръце се заглаждат отгоре лозовите листа, за да не изгорят.Сипва се в съда виното, около чаша и половина или вода - по избор.Не се препоръчва слагането на модерни добавки като сметана, майонеза ит.н., за да не се загуби автентичния вкус. Пече се във фурна час и половина на 250 градуса в началото, после се намаля на 210.


Добър апетит !