Едно пухкаво кремче за услаждане на живота !Продукти:
6 яйца
½ пак. (60-70г.) меко масло
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. хлебна сода
70-80 мл. сок от лимон
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 капсулка лимонова есенция
2/3 коф. заквасена сметана (от големите)
За заливката:
½ пак. краве масло
1 заквасена сметана
пудра захар на вкус
лимонов сок
лимонова кора
Приготвяне:
Маслото се разбива добре с част от захарта. Едно по едно се чукват яйцата и се добавя останалата захар. Сместа се бие десетина минути. Прибавя се малко по малко сметаната, лимоновият сок и есенцията. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера, солта и содата. Налива се по малко от яйчената смес и се разбърква, докато стане хомогенна смес. Прибавя се настърганата лимонова кора.
Друг вариант е да се отделят белтъци от жълтъци; жълтъците да се разбият със захарта и маслото, а след това и брашното; белтъците да се разбият на сняг и да се прибавят лъжица по лъжица накрая.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180-190 градуса. Като се надуе, фурната се намаля.
Заливка: Маслото се разбива с част от пудрата захар на пухкав крем. Малко по малко се прибавят сметаната и лимоновият сок. Добавя се и останалата пудра захар. По рецепта е 300г., но на мен ми се видя прекалено много това количество и сложих на вкус. Отгоре се настъргва лимонова кора.
Да ви е сладко!
8.1.09
Лимонов кекс със заливка
Меню: Десерти