11.1.17

Заек по Софийски


Продукти:

1 кг месо от заек,
3 филии бял хляб,
150 г (3 бр) мариновани червени пиперки,
20 г (1 с.л.) прясно масло,
10 бр маслини,
50 г (1 глава) кромид лук,
1 връзка магданоз,
20 мл (2 с.л.) растително масло,
20 мл (2 с.л.) оцет,
10 г (1 с.л.) червен пипер,
сол на вкус.

Приготвяне:

Предварително изкиснатото във вода месо  се сварява, изчиства се от костите, нарязва се на парчета,  разбърква се с хляба, нарязан на кубчета и изпържен в маслото, пиперките,  нарязани на кръгчета, маслините и ситно нарязаните лук и магданоз, растителното масло и оцета, червения пипер и сол на вкус и се задушава.Разпределя се на порции и се поднася.

Да ви е сладко !

Патица Печена с Прясно Зеле


Продукти:

2 кг (1 бр) патица,
2 кг (1 зелка) прясно зеле,
500 г (6-7 бр) домати,
10 г (1 с.л.) червен пипер,
чубрица,сол на вкус.

Приготвяне:

 Почистената и измита патица се разрязва откъм гръдната част, посолява се и се вари с малко вода на тих огън до полуомекване. Зелето се нарязва на ситно, посолява се и се задушава в мазнината и малко вода на тих огън. Прибавят се обелените и нарязани на дребно домати и се задушават десетина минути. Разбъркват се с червения пипер и чубрицата и се изсипват в тавичка. Отгоре се поставя патицата, залива се с бульона, в който е вряла и се пече в умерена фурна, като се обръща няколко пъти.

8.12.16

Качамак с Месо - с. Пилашево, Хасковско


Продукти:

    1500 гр качамак на топки
    1 кг тлъсто овче месо
    100 г (1-2 глави) кромид лук
    сол на вкус

Приготвяне:

Нарязаното на дребни парченца месо се залива с малко вода, посолява се и се вари се на слаб огън до омекване заедно със ситно нарязания лук, след което се изсипва в сахани.Качамакът се топи в соса от свареното месо и се консумира вместо хляб.

Супа с Топчета от Телешко Месо



Продукти:

    100 г (1/2 ч.ч.) българско кисело мляко
    10 г (1 с.л.) брашно
    20 г (1 1/2 с.л.) грис
    100 г (1-2 бр) домати
    100 г (1-2 бр) пиперки
    50 г (1 глава) кромид лук
    30 г (1/2 глава) целина
    100 г (2 бр) моркови
    100 г кашкавал
    2 бр. яйца
    30 мл растително масло
    200 г смляно телешко месо

Приготвяне:

От костите на месото се приготвя бульон, след като се преседи и посоли се прибавя се мазнината и се варят  лукът, морковите и целината.От смляното месо, гриса, настъргания кашкавал, 1 яйце и  черен пипер  оформят топчета, които се овалват  брашното и се пускат във врящия бульон. След 15-20 минути се прибавят пиперките и доматите, нарязани на дребно. Готовата супа се застройва с разбитото с яйцето кисело мляко и се поръсва с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

3.12.16

Шаран в тесто

Продукти:

    1 кг (1 бр) шаран
    100 г (1-2 глави) кромид лук
    1 връзка магданоз
    250 г (1 1/2 ч.ч.) орехови ядки
    400 г (3 ч.ч.) брашно
    100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
    черен пипер,    сол на вкус

Приготвяне:

От брашното, хладка вода и малко сол се замесва тесто, което се разточва на дебел лист. Лукът се нарязва на филийки, задушавасе  в мазнината до омекване, отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус. Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива  в тестения лист. Слага се в намазана с мазнина тавичка и се пече в умерена фурна. Поднася се топъл.