Продукти
1 кг (1/2 зелка) кисело зеле100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
100 г (1/2 ч.ч.) ориз
100 г кашкавал
200 мл (1 ч.ч.) прясно мляко
3 бр яйца
5 г (1 ч.л.) червен пипер
магданоз
черен пипер и сол на вкус
Блог за вкусни и питателни ястия, за пикантни и диетични блюда, за кулинария, за традиционни български готварски рецепти, за гастрономи и чревоугодници.
Меню: Постни
Продукти
картофи 1 кг
кромид лук 200 г (3-4 глави)
домати 250 г (3-4 бр)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
ориз 100 г (1/2 ч.ч.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
джоджен
сол
Приготвяне
Ситно нарязания лук се задушава в мазнината и малко вода заедно с червения пипер. Прибавят се обелените и нарязани на филийки картофи,посоляват се, заливат с топла вода и се варят до полуомекване. Прибавят се оризът и нарязаните на дребно домати.Ястието се изсипва в тавичка и се пече, докато остане на мазнина. Малко преди изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан джоджен.
Продукти
смляно телешко или свинско месо 750 г
кисело зеле 1,500 кг
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 100 г (1-2 глави)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
яйца 2 бр
черен пипер
сол
Приготвяне
Към смляното месо се прибавят ситно нарязания лук, червения пипер, брашното и 1/2 от мазнината. Сместа се посолява и се задушава с малко вода 2-3 минути. В останалта мазнина се задушава няколко минути зелето, нарязано на ситно. В тавичка се нареждат на пластове месото и зелето, като се започва с месото. Ястието се залива с вода и се пече в умерена фурна. След като водата изври и зелето омекне се прибавят разбитите яйца. Ястието отново се запича и се поднася поръсено с черен пипер.
Меню: Телешко, Традиционни
Продукти :
едно агне с дреболиите
булгур 500 г (2 1/2 ч.ч.)
прясно масло 125 г (1 пакетче)
червен пипер 10 г (1 с.л.)
агнешка лой 150 г
брашно 150 г (1 ч.ч.)
яйце 1 бр
джоджен 1/2 връзка
сол
Приготвяне :
Агнето се измива и се посолява, а дреболиите се попарват във вряща вода и се нарязват на дребно. Почистеният и измит булгур се задушава в маслото, като се добавя по малко вода и сол, сваля се от огъня и се смесва с нарязаните дреболии и джоджен. Агнето се напълва с приготвената плънка и се зашива коремния отвор. Намазва се с разбитото яйце и се поръсва с червения пипер, след което се намазва с лойта, покрива се с булото и се поставя в тава. От брашното, малко вода и сол се замесва тесто, което се разточва на кора. Върху агнето се поставят няколко пръчици, а над тях се опъва разточената кора. Така приготвено, агнето се пече в плътно затворена пещ.
Добър апетит !
Меню: Агнешко