6.6.14

Мусака от кисело зеле и ориз

Продукти

1 кг (1/2 зелка) кисело зеле
100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
100 г (1/2 ч.ч.) ориз
100 г кашкавал
200 мл (1 ч.ч.) прясно мляко
3 бр яйца
5 г (1 ч.л.) червен пипер
магданоз
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне

Зелето се нарязва на ситно и се задушава в мазнината до омекване, след което се разбърква с червения пипер. Оризът се сварява в подсолена вода, отцежда се и се смесва с настъргания кашкавал, ситно нарязан магданоз и черен пипер. В намазана с масло тавичка се изсипва 1/2 от зелето.Върху него се разстила оризът и се прибавя останалото зеле.Ястието се залива с разбитите с млякото яйца и се пече в силна фурна до зачервяване.

Задушени гъби с винен сос

Продукти

750 г пресни гъби
100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
150 г (2-3 глави) кромид лук
30 г (3 1/2 с.л.) брашно
200 г (2-3 бр) домати
200 мл (1 ч.ч.) бяло вино
5 г (1 ч.л.) червен пипер
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне

Гъбите се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се задушават в мазнината и малко вода. Прибавят се последователно и се задушават ситно нарязаните лук,брашното и червеният пипер настърганите на ренде домати. Ястието се поръсва с черен пипер и сол на вкус, залива се с виното и отварата от гъбите и се оставя да къкри на тих огън до сгъстяването на соса.

9.10.13

Гювеч от картофи с ориз

Продукти

картофи 1 кг
кромид лук 200 г (3-4 глави)
домати 250 г (3-4 бр)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
ориз 100 г (1/2 ч.ч.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
джоджен
сол
Приготвяне

Ситно нарязания лук се задушава в мазнината и малко вода заедно с червения пипер. Прибавят се обелените и нарязани на филийки картофи,посоляват се, заливат с топла вода и се варят до полуомекване. Прибавят се оризът и нарязаните на дребно домати.Ястието се изсипва в тавичка и се пече, докато остане на мазнина. Малко преди изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан джоджен.

Мусака с кисело зеле

Продукти

смляно телешко или свинско месо 750 г
кисело зеле 1,500 кг
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 100 г (1-2 глави)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
яйца 2 бр
черен пипер
сол

Приготвяне
Към смляното месо се прибавят ситно нарязания лук, червения пипер, брашното и 1/2 от мазнината. Сместа се посолява и се задушава с малко вода 2-3 минути. В останалта мазнина се задушава няколко минути зелето, нарязано на ситно. В тавичка се нареждат на пластове месото и зелето, като се започва с месото. Ястието се залива с вода и се пече в умерена фурна. След като водата изври и зелето омекне се прибавят разбитите яйца. Ястието отново се запича и се поднася поръсено с черен пипер.

23.5.12

Гергьовско агне - Генерал Тошево

Продукти :

едно агне с дреболиите
булгур 500 г (2 1/2 ч.ч.)
прясно масло 125 г (1 пакетче)
червен пипер 10 г (1 с.л.)
агнешка лой 150 г
брашно 150 г (1 ч.ч.)
яйце 1 бр
джоджен 1/2 връзка
сол

Приготвяне :

Агнето се измива и се посолява, а дреболиите се попарват във вряща вода и се нарязват на дребно. Почистеният и измит булгур се задушава в маслото, като се добавя по малко вода и сол, сваля се от огъня и се смесва с нарязаните дреболии и джоджен. Агнето се напълва с приготвената плънка и се зашива коремния отвор. Намазва се с разбитото яйце и се поръсва с червения пипер, след което се намазва с лойта, покрива се с булото и се поставя в тава. От брашното, малко вода и сол се замесва тесто, което се разточва на кора. Върху агнето се поставят няколко пръчици, а над тях се опъва разточената кора. Така приготвено, агнето се пече в плътно затворена пещ.

Добър апетит !