31.1.09

Тракийска трахана

Представям ви традиционно и вкусно ястие, което баба ми редовно ми приготвяше за закуска , когато бях малък !

тракийска траханаПродукти :

Един литър вода;
2 кг пипер;
едно пакетче мая;
брашно, колкото поеме;
сол

Начин на приготвяне на суровия продукт:

Изчистеният и нарязан пипер се сварява във водата, след това се намачква добре. Пакетчето мая се активира като се размива с малко хладка вода, сол, щипка захар и малко брашно. Прибавя се към водата и намачкания пипер, прибавя се постепенно брашно и се меси. Когато се омеси много добре, се оставя да втасва три дни. След това се накъсва с пръсти на малки парченца, нарежда се на слънце върху чиста повърхност и се оставя да съхне на слънце. Когата позасъхне се начупва отново, пак се оставя да съхне, сле второто изсъхване се претрива с ръце. Пресява се през решето да стане съвсем ситна траханата. Съхранява се на сухо в памучни торбички. Траханата обикновено се приготвя през лятото, защото има слънце, и е чудесна закуска за през студените зимни дни.

Приготвяне на ястието:

Шепа трахана се поставя в подходящ съд с две чаши вода от вечерта, за да се разтвори добре. На сутринта се слага на огъня, прибавя се още малко вода, според това колко гъста искате да бъде, и се вари. При варенето трябва да се бърка непрекъснато , за да не стане на топчета. Получава се каша с приятен аромат. Вари се до леко сгъстяване. Разсипва се в купички и обикновено се надробява хляб, прибавят се сирене и масло. Може да се яде и с лъжица , без хляб. Особено е вкусно, когато се поднесе с парченца праз.
Вижте и рецептата за македонска трахана !

Да ви е сладко!

Пилешко филе с ориз

Едно крехко пилешко филенце за вашата трапеза !

пилешко филеПродукти за 4 порции :

4 пилешки филета от гърдите;
1 чаена чаша ориз;
½ малка зелка;
2 моркова;
1 прясна пиперка;
соев сос , къри, риган, босилек, сол и черен пипер;
олио

Приготвяне :

Пилешкото филе се нарязва на порции, наръсва се с една супена лъжица соев сос и се оставя да престои час и половина. През това време се приготвя ориза като се се поставя в съд малко олио да загрее и в него леко се запържва ориза като се налива една чаена чаша гореща вода и се оставя на слаб огън.
В друг съд с малко вода и олио се задушават ситно нарязаното зеле, нарязаните на дължина ( около 2 см) моркови и чушка.
Когато омекнат зеленчуците се слагат във ориза и се долива още 2 чаши топла вода. Добавяме подправките – къри на прах , черен пипер на прах и сол на вкус.
Похлупваме го , изключваме котлона и го оставяме да се довари. Ако е необходимо за ориза доливаме още половин чашка топла вода.
Предварително по повърхността на филето правим леки нарези със ножа за да се опържи добре. Загрявяме олио в дълбок съд, слагаме пържолите като от време на време се обръщат и се захлупват с капак за да се задушат.Когато са готови, изваждат се и се наръсват с риган и босилек. В мазнината в която сме готвили филето сипваме малко топла вода и с малко от тази смес заливаме готовото вече филе. Захлупваме го отново за да поеме от соса и е готово за сервиране.

Добър Апетит !

Тиквеник

тиквеникПродукти :

1 тиква – 2 килограма;
1 чаена чаша счукани на едро орехи;
кори за баница;
250 гр. кристална захар;
100 грама пудра захар;
1 кафена чаша олио

Приготвяне :

Изчистената тиква се настъргва с ренде и се задушава с малко вода и олио на слаб огън като се разбърква от време на време. Когато омекне и си смени цвета се слага захарта, разбърква се още малко и се изважда. Оставя се леко да изстине за 10 ина минути и след това върху разстелените кори за баница се наръсва от плънката , слага се и от орехите и се завива на руло като корите са захващат по две. Навитата на руло плънка се поставя върху предварително намазана с олио тавичка. Когато се наредят всички кори по този начин отгоре се наръсва с олио и между отделните рула от тиквеника се сипва по една две лъжици гореща вода. Пече са на 200 градуса отгоре и отдолу. Когато се зачерви добре се изважда, наръсва се с няколко капки студена вода и се завива с кърпа. Когато изстине се наръсва с пудра захар и е готова за сервиране.

Да ви е сладко !

Катми на сач

Катми на сач
Продукти :

1 литър прясно мляко;
0,5 кг брашно;
3 яйца;
щипка сол;
щипка захар;
масло

Приготвяне :

Най-напред активираме маята - мая за хляб колкото кибритена кутийка се разбърква в малко топла вода, слага се щипка сол , щипка захар, разбърква се добре и се оставя да шупне. Разбиваме две яйца и ги прибавяме към млякото, разбивайки сместа. Слагаме маята с разбъркване. Постепенно и по малко се прибавя брашно с бъркане за да стане по гъста сместа – като боза. Оставя се да втаса, тоест да се появят мехурчета на повърхността. През това време слагаме сача на огъня да се загрее. Маже се със суров жълтък. Сипва се от сместа с голяма дървена лъжица като се разстила хубаво. Обръщат се от двете страни като се внимава да не загорят. Когато са готови се мажат с масло от едната страна и се поднасят със сирене или сладко.

Добър апетит !

Юфка

юфкаПродукти :

1 литър прясно мляко;
10 яйца;
2,5 кг брашно;
сол – 1 кафена лъжичка

Приготвяне :

За приготвяне на юфката (суровия продукт):

Млякото се сварява, изстива, яйцата се разбиват, прибавят се към млякото с бъркане. Единият пакет брашно, разбъркан със солта се изсипва в тава като се прави вдлъбнатина в средата и там се сипва от млякото и се меси. Постепенно се прибавя цялото количество мляко и се добавя и другото брашно. Омесва се добре за да стане средно меко тесто. След това то се накъсва на топки и всяка от тях се разточва на не много тънка кора. Корите се слагат на слънце върху чиста повърхност да съхнат. Когато изсъхнат се начупват на малки парчета и се слагат в тава. Тавата се слага във фурната на 180 градуса, докато се зачервят корите до златисто и се вадят.След това юфката се прибира във памучна торбичка или буркан, където може да се съхранява дълго време.

Приготвяне на юфка (ястие):

Слага се литър вода за да заври, когато заври се слагат 4-5 лъжици юфка и се вари докато юфката омекне и се сгъсти. По желание се прави запръжка с олио или масло, добавя се нарязан на кубчета хляб в запръжката, преди да се извадят се добавя щипка червен пипер и с готовата смес се залива сварената юфка.
Сервира се със сирене.

Да ви е сладко !