31.1.09

Тиквеник

тиквеникПродукти :

1 тиква – 2 килограма;
1 чаена чаша счукани на едро орехи;
кори за баница;
250 гр. кристална захар;
100 грама пудра захар;
1 кафена чаша олио

Приготвяне :

Изчистената тиква се настъргва с ренде и се задушава с малко вода и олио на слаб огън като се разбърква от време на време. Когато омекне и си смени цвета се слага захарта, разбърква се още малко и се изважда. Оставя се леко да изстине за 10 ина минути и след това върху разстелените кори за баница се наръсва от плънката , слага се и от орехите и се завива на руло като корите са захващат по две. Навитата на руло плънка се поставя върху предварително намазана с олио тавичка. Когато се наредят всички кори по този начин отгоре се наръсва с олио и между отделните рула от тиквеника се сипва по една две лъжици гореща вода. Пече са на 200 градуса отгоре и отдолу. Когато се зачерви добре се изважда, наръсва се с няколко капки студена вода и се завива с кърпа. Когато изстине се наръсва с пудра захар и е готова за сервиране.

Да ви е сладко !