31.1.09

Юфка

юфкаПродукти :

1 литър прясно мляко;
10 яйца;
2,5 кг брашно;
сол – 1 кафена лъжичка

Приготвяне :

За приготвяне на юфката (суровия продукт):

Млякото се сварява, изстива, яйцата се разбиват, прибавят се към млякото с бъркане. Единият пакет брашно, разбъркан със солта се изсипва в тава като се прави вдлъбнатина в средата и там се сипва от млякото и се меси. Постепенно се прибавя цялото количество мляко и се добавя и другото брашно. Омесва се добре за да стане средно меко тесто. След това то се накъсва на топки и всяка от тях се разточва на не много тънка кора. Корите се слагат на слънце върху чиста повърхност да съхнат. Когато изсъхнат се начупват на малки парчета и се слагат в тава. Тавата се слага във фурната на 180 градуса, докато се зачервят корите до златисто и се вадят.След това юфката се прибира във памучна торбичка или буркан, където може да се съхранява дълго време.

Приготвяне на юфка (ястие):

Слага се литър вода за да заври, когато заври се слагат 4-5 лъжици юфка и се вари докато юфката омекне и се сгъсти. По желание се прави запръжка с олио или масло, добавя се нарязан на кубчета хляб в запръжката, преди да се извадят се добавя щипка червен пипер и с готовата смес се залива сварената юфка.
Сервира се със сирене.

Да ви е сладко !