30.1.09

Македонска трахана

Продукти :

1 литър овче или краве мляко;
2 кг брашно;
лъжичка сол

Приготвяне на суровия продукт :

Млякото се сварява и изстива. Единият пакет брашно, разбъркан със солта се изсипва в тава като се прави вдлъбнатина в средата и там се сипва от млякото и се меси. Омесва се хубаво средно тесто. След това се накъсва на хапки и хапките се подреждат на предварително приготвени чисти повърхности върху плат. Нашите баби са използвали чисти памучни чаршафи. Нареждат се хапките и се покриват с тензух. Остават се на слънце да се сушат. Когато започват да съхнат се начупват още два три пъти. Следващите дни, когато са изсъхнали вече се стриват с ръце и се претрива през решето. Отново се оставя хубаво да изсъхне на слънце. Целият процес трае от три до пет дни в зависимост от силата на слънцето. Траханата се прибира в памучни торбички или в стъклени буркани където може да се съхранява дълго време.

Приготвяне на ястието :

В един литър вече завряла вода се слагат 6 лъжици трахана. Бърка се до сваряване, тоест до сгъстяване и омекване на сместа. В готовите вече порции се добавя сирене, натрошен хляб , малко масло.

Да ви е сладко !