7.12.15

Македонски млечник

Необходими продукти :

1 ч.ч вода
1 пакетче мая за хляб
1 супена лъжица захар
1 пакет брашно 500 гр.
4 яйца
250гр. сирене
1 л прясно мляко
половин ч.ч. олио
половин пакет масло
щипка сол

Начин на приготвяне:

Активира се маята в дълбок съд с водата, захарта и една лъжица брашно. Замесва се меко тесто с брашно, колкото  поеме и щипката сол.Брашното се оставя да втаса, след което се разточват 5 кори за баница. Едната от корите се разстила на дъното на тавата, която предварително е намазана с мазнина. Две или три  кори се наръсват с малко мазнина и половината от натрошеното сирене и се навиват в кръг покрай стените на съда. Една от корите се препича до зачервяване и като изстине  се натрошава в средата на тавата. (Вместо препечена кора в средата на баницата, може да се използва домашна юфка.) Маслото се реже на парченца и се разпределя върху натрошената кора.Прибавя се останалото натрошено сирене и след това всичко се залива с разбитите предварително яйца и мляко. Пече се в умерена фурна първо само отдолу, а след това и отгоре и отдолу докато се зачерви баницата.

Поднася се със сироп от  ошаф!

6.6.14

Мусака от кисело зеле и ориз

Продукти

1 кг (1/2 зелка) кисело зеле
100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
100 г (1/2 ч.ч.) ориз
100 г кашкавал
200 мл (1 ч.ч.) прясно мляко
3 бр яйца
5 г (1 ч.л.) червен пипер
магданоз
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне

Зелето се нарязва на ситно и се задушава в мазнината до омекване, след което се разбърква с червения пипер. Оризът се сварява в подсолена вода, отцежда се и се смесва с настъргания кашкавал, ситно нарязан магданоз и черен пипер. В намазана с масло тавичка се изсипва 1/2 от зелето.Върху него се разстила оризът и се прибавя останалото зеле.Ястието се залива с разбитите с млякото яйца и се пече в силна фурна до зачервяване.

Задушени гъби с винен сос

Продукти

750 г пресни гъби
100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
150 г (2-3 глави) кромид лук
30 г (3 1/2 с.л.) брашно
200 г (2-3 бр) домати
200 мл (1 ч.ч.) бяло вино
5 г (1 ч.л.) червен пипер
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне

Гъбите се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се задушават в мазнината и малко вода. Прибавят се последователно и се задушават ситно нарязаните лук,брашното и червеният пипер настърганите на ренде домати. Ястието се поръсва с черен пипер и сол на вкус, залива се с виното и отварата от гъбите и се оставя да къкри на тих огън до сгъстяването на соса.

9.10.13

Гювеч от картофи с ориз

Продукти

картофи 1 кг
кромид лук 200 г (3-4 глави)
домати 250 г (3-4 бр)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
ориз 100 г (1/2 ч.ч.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
джоджен
сол
Приготвяне

Ситно нарязания лук се задушава в мазнината и малко вода заедно с червения пипер. Прибавят се обелените и нарязани на филийки картофи,посоляват се, заливат с топла вода и се варят до полуомекване. Прибавят се оризът и нарязаните на дребно домати.Ястието се изсипва в тавичка и се пече, докато остане на мазнина. Малко преди изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан джоджен.

Мусака с кисело зеле

Продукти

смляно телешко или свинско месо 750 г
кисело зеле 1,500 кг
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 100 г (1-2 глави)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
яйца 2 бр
черен пипер
сол

Приготвяне
Към смляното месо се прибавят ситно нарязания лук, червения пипер, брашното и 1/2 от мазнината. Сместа се посолява и се задушава с малко вода 2-3 минути. В останалта мазнина се задушава няколко минути зелето, нарязано на ситно. В тавичка се нареждат на пластове месото и зелето, като се започва с месото. Ястието се залива с вода и се пече в умерена фурна. След като водата изври и зелето омекне се прибавят разбитите яйца. Ястието отново се запича и се поднася поръсено с черен пипер.