Продукти :
прясна бакла 1,250 кг
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 100 г (1-2 глави)
чесън 10 скилидки
брашно 10 г (1 с.л.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
кисело мляко 300 г (1 1/2 ч.ч.)
магданоз 1 връзка
копър 1/2 връзка
черен пипер
сол
Приготвяне :
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване. Прибавя се предварително осолената бакла, като се претрива между дланите, и се задушава няколко минути. Поръсва се с брашното, червения пипер и ситно нарязаните магданоз, копър и чесън, залива се с гореща вода (да се покрие), посолява се и се вари на тих огън. Поднася се с киселото мляко, поръсено с черен пипер.
Да ви е сладко !
8.5.12
Яхния от бакла
Меню: Безмесни, Традиционни
Салата от пълнени домати
Продукти :
домати 1 кг (10 бр)
целина 200 г (1 средно голяма глава)
сирене 250 г
растително масло 20 мл (2 с.л.)
черен пипер
магданоз
сол
Приготвяне :
Целината се обелва и се нарязва на кубчета, сварява се в подсолена вода, отцежда се и се смесва с настърганото сирене, растителното масло, черния пипер и ситно нарязания магданоз. На доматите се отрязва капаче откъм дръжката и се изважда сърцевината, след което се напълват със сместа и се нареждат в широка чиния. Салатата се украсява с листа от магданоз.
Да ви е сладко !
4.5.12
Качамак с тиква
Продукти :
царевично брашно 400 г (3 ч.ч.)
тиква 500 г (1/4 тиква)
прясно масло 200 г
натрошено сирене 150 г (1 ч.ч.)
кисело мляко 500 г (2 1/2 ч.ч.)
сол
Приготвяне :
Обелената и нарязана на парчета тиква се сварява в подсолена вода. Прибавя се брашното, като се изсипва на купчинки, и се вари, докато между отделните купчинки започне да клокочи каша. Сместа се разбърква леко и като поври още малко се сваля от огъня. Приготвения качамак се разбърква, докато се превърне в еднородна гъста маса, изважда се с дървена лъжица, потопена във вода или масло, и се разстила на пласт с дебелина 1-2 см в тава,залива се с разтопеното масло, поръсва се с натрошеното сирене и се поднася с киселото мляко.
Меню: Безмесни, Традиционни
Касапска яхния
Продукти :
нетлъсто свинско месо 750 г
кромид лук 350 г (3-4 глави)
или малки лукчета 350 г - 400 г
свинска мас 80 г (4-5 с.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
магданоз 1/2 връзка
черен пипер
сол
Приготвяне :
Месото, нарязано на парчета се задушава в мазнината заедно с едро нарязания лук (или обелените цели лукчета). Когато лукът омекне, прибавя се брашното, а малко по-късно червеният пипер. Ястието се залива с топла вода, посолява се и се вари на тих огън. Към накрая на варенето се прибавя ситно нарязания магданоз. При поднасянето ястието се поръсва със счукан черен пипер.
1.5.12
Пълнени Пиперки с Царевица - Ивайловград
Продукти :
царевица за варене 400 г (2 ч.ч.)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 200 г (3-4 глави)
сушени пиперки 10 бр
черен пипер
сол
Приготвяне :
Царевицата се кисне 7-8 часа в студена вода, претрива се с ръце, за да се отделят люспите, измива се с няколко пъти, залива се със студена вода и се сварява на умерен огън. Пиперките се накисват в студена вода и се почистват от семето. В 2/3 от мазнината и малко вода се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се отцеденато сварена царевица, черния пипер и сол на вкус. Със сместа се пълнят пиперките. Нареждат се в плитък широк съд, заливат се с подсолена вода и останалата мазнина и се варят докато останат на мазнина.
Меню: Постни