4.5.12

Качамак с тиква

Продукти :

царевично брашно 400 г (3 ч.ч.)
тиква 500 г (1/4 тиква)
прясно масло 200 г
натрошено сирене 150 г (1 ч.ч.)
кисело мляко 500 г (2 1/2 ч.ч.)
сол

Приготвяне :

Обелената и нарязана на парчета тиква се сварява в подсолена вода. Прибавя се брашното, като се изсипва на купчинки, и се вари, докато между отделните купчинки започне да клокочи каша. Сместа се разбърква леко и като поври още малко се сваля от огъня. Приготвения качамак се разбърква, докато се превърне в еднородна гъста маса, изважда се с дървена лъжица, потопена във вода или масло, и се разстила на пласт с дебелина 1-2 см в тава,залива се с разтопеното масло, поръсва се с натрошеното сирене и се поднася с киселото мляко.