4.5.12

Качамак с тиква

Продукти :

царевично брашно 400 г (3 ч.ч.)
тиква 500 г (1/4 тиква)
прясно масло 200 г
натрошено сирене 150 г (1 ч.ч.)
кисело мляко 500 г (2 1/2 ч.ч.)
сол

Приготвяне :

Обелената и нарязана на парчета тиква се сварява в подсолена вода. Прибавя се брашното, като се изсипва на купчинки, и се вари, докато между отделните купчинки започне да клокочи каша. Сместа се разбърква леко и като поври още малко се сваля от огъня. Приготвения качамак се разбърква, докато се превърне в еднородна гъста маса, изважда се с дървена лъжица, потопена във вода или масло, и се разстила на пласт с дебелина 1-2 см в тава,залива се с разтопеното масло, поръсва се с натрошеното сирене и се поднася с киселото мляко.

Касапска яхния

Продукти :

нетлъсто свинско месо 750 г
кромид лук 350 г (3-4 глави)
или малки лукчета 350 г - 400 г
свинска мас 80 г (4-5 с.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
магданоз 1/2 връзка
черен пипер
сол

Приготвяне :

Месото, нарязано на парчета се задушава в мазнината заедно с едро нарязания лук (или обелените цели лукчета). Когато лукът омекне, прибавя се брашното, а малко по-късно червеният пипер. Ястието се залива с топла вода, посолява се и се вари на тих огън. Към накрая на варенето се прибавя ситно нарязания магданоз. При поднасянето ястието се поръсва със счукан черен пипер.

1.5.12

Пълнени Пиперки с Царевица - Ивайловград

Продукти :

царевица за варене 400 г (2 ч.ч.)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 200 г (3-4 глави)
сушени пиперки 10 бр
черен пипер
сол

Приготвяне :

Царевицата се кисне 7-8 часа в студена вода, претрива се с ръце, за да се отделят люспите, измива се с няколко пъти, залива се със студена вода и се сварява на умерен огън. Пиперките се накисват в студена вода и се почистват от семето. В 2/3 от мазнината и малко вода се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се отцеденато сварена царевица, черния пипер и сол на вкус. Със сместа се пълнят пиперките. Нареждат се в плитък широк съд, заливат се с подсолена вода и останалата мазнина и се варят докато останат на мазнина.

29.4.12

Кадаиф

Продукти:

кадаиф - 500 г
счукани орехови ядки 200 г (1 1/2 ч.ч.)
канела 5 г (1 ч.л.)
прясно масло - 125 г
за сиропа:
вода 1200 мл (6 ч.ч.)
захар 800 г (4 ч.ч.)
1/2 лимон
лимонена киселина на върха на ножа

Приготвяне:

Кадаифът се разделя на две части. Едната половина се разстила в намазана с масло тавичка и се поръсва със смесените с канелата орехови ядки. Отгоре се слагат парченца от маслото и се разстилат останалият кадаиф. Пече се в слаба фурна до златисто. Приготвя се сироп от захарта и водата, в който след като ври около 5 минути се прибавя сока от лимона и лимонената киселина.Опечения кадаиф, още топъл се залива с охладения сироп.

Грис халва

Продукти

грис 200 г (1 ч.ч.)
прясно масло 125 г
захар 200 г (1 ч.ч.)
вода 400 мл (2 ч.ч.)
счукани орехови ядки 120 г (1 ч.ч.)
канела 3 г (1/2 ч.л.)

Приготвяне

Гриса се задушава в маслото до златисто, залива се със сироп, приготвен от захарта и водата и се разбърква, докато заври; След 2-3 минути се сваля от огъня, покрива се с чиста дебела кърпа,похлупва се плътно с капак и се оставя да престои 15-20 минути, разбърква се леко с вилица и отново се похлупва. Като изстине, поръсва се със смесените с канелата орехови ядки.