21.9.11

Царска туршия

Продукти :

червени камби (пиперки) 5 кг
зелени домати 2 кг
моркови 2 кг
цветно зеле 2 кг
кромид лук 500 г
целина (с листата) 1 глава
захар 500 г (2 1/2 ч.ч.)
оцет 1 л (5 ч.ч.)
черен пипер 10 г
сол 250 г (1 1/4 ч.ч.)

Приготвяне :

Почистените и измити камби, домати, моркови, цветно зеле, лук и целина и се нарязва.
Поръсва се със солта и захарта и се оставя да престои 24 часа.Отделения сок се смесва с оцета и се вари няколко минути, след което се охлажда.
Зеленчука се нарежда в стъклени буркани, в които се поставят по 3-4 зърна черен пипер.Заливат се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и добре измит и изварен речен камък.

Да ви е сладко !

17.9.11

Рачел от тиква



Продукти :

тиква 2кг
захар 2кг
вода 1л
лимонена киселина 10гp. (2ч.л.)
ванилия 2пакетчета

Приготвяне :

Почистената и измита тиква се нарязва на кубчета, които се държат 2 часа във варов разтвор (на 5 л вода - 150 г гасена вар).
След това се измиват добре под течаща вода, отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта и водата.Рачелът се вари до сгъстяване.
Малко преди отстраняването му от огъня се прибавят лимонената киселина и ванилията.

Да ви е сладко !

Баклава Саралия



Продукти :
брашно 800 г (6 ч.ч.)
царевично брашно 200 г (1 1/2 ч.ч.)
растително масло 50 мл (1/4 ч.ч).
прясно масло 60 г
захар 800 г (4 ч.ч.)
вода 800 мл (4 ч.ч.)
ванилия 1 п
розова вода 40 мл (4 с.л.)
сол на вкус


Приготвяне :
От брашното, малко сол и хладка вода се омесва тесто за баница.Разточват се кори и се поръсват с царевичното брашно и масло.Увиват се от двата края към средата, нареждат се в предварително намазана с масло тава и се поръсват с растителното масло.
Баклавата се опича в умерена фурна, нарязва се на фигури и като изстине се залива с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилия и розова вода.

Добър апетит !

17.2.11

Бебераш

Днес ще сготвим интересното ястие "Бебераш" или ориз с праз, зелева чорба и маслини, което се приготвя и е познато предимно в Разградско.

Продукти :

1ч. ориз,
1 стрък праз,
150мл. олио,
маслини,
сухи чушки,
1ч. зелева чорба,
вода, сол
2-3 лъж. доматено пюре

Приготвяне :

Празът се нарязва на дължина около 3 см. и се задушава в мазнината до омекване, добавя се доматеното пюре, разредено в малко вода, разбърква се и се добавя ориза, за да се позапържи до побеляване. Добавят се 2 чаши гореща вода, смесена с 1 чаша зелева чорба и сухите чушки и солта. Вари се до полуготовност, след което се сипва в тава, нареждат се маслинките и се запича.

Да ви е сладко !

13.2.11

Спагети

Продукти :

1/2 пакет спагети
300 мл. доматен сок
100г кашкавал
250 гр. кайма
1 яйце
150 грама сирене
сол, черен пипер


Приготвяне :

Спагетите се поставят в предварително завряла подсолена вода и след като се сварят се прецеждат.Запържва се каймата в масло, като същевременно се добавят предварително разбърканите сирене и яйце. След като са почти готови се добавя и доматения сос.Спагетите се заливат със соса и се разбъркват добре, добавя се по желание черен пипер.Кашкавала се слага , когато спагетите са още горещи точно преди сервиране.

Добър апетит !