Днес ще сготвим интересното ястие "Бебераш" или ориз с праз, зелева чорба и маслини, което се приготвя и е познато предимно в Разградско.
1ч. ориз,
1 стрък праз,
150мл. олио,
маслини,
сухи чушки,
1ч. зелева чорба,
вода, сол
2-3 лъж. доматено пюре
Приготвяне :
Празът се нарязва на дължина около 3 см. и се задушава в мазнината до омекване, добавя се доматеното пюре, разредено в малко вода, разбърква се и се добавя ориза, за да се позапържи до побеляване. Добавят се 2 чаши гореща вода, смесена с 1 чаша зелева чорба и сухите чушки и солта. Вари се до полуготовност, след което се сипва в тава, нареждат се маслинките и се запича.
Да ви е сладко !