13.8.09

Чушка бюрек

Продукти:

1кг прави , по- едри пиперки"Капия",
1 1/2 настъргано сирене,
4 яйца,
2-3 лъжици ситно нарязан магданоз,
брашно или галета,
дребни червени доматчета.

Приготвяне:

Пиперките се изпичат, обелват се и леко се посоляват.Разбъркваме сиренето с две яйца и магданоза и пълним чушките.Леко притискаме чушките с ръце и ги потопяваме последователно в брашното /галета/ и в разбити яйца и ги пържим до приятно зачервяване.Нареждаме в чиния и ги украсяваме с дребните червени доматчета и магданозени стръкчета.Поднасяме с кисело мляко.

Да ви е сладко !

6.8.09

Пълнени патладжани на фурна

Продукти:

5 патладжана,
3 глави лук,
2 моркова,
един резен целина,
1/2 чаша ориз,
2 домата,
магданоз,
сол, пипер,
олио.

Приготвяне:

Патладжаните се обелват, разряват се на две по дължина и се издълбава вътрешността.Посоляват се и се оставят да се оцедят.След това се измиват и се изпържват леко.Лукът се нарязва на филийки, морковите и целината се настъргват, вътрешността на патладжана се нарязва на ситно/също се посолява и оцежда/.Всичко това се задушава в олиото, в което се пържили патладжана.Прибавя се ориза да се запържи и се добавят настърганите домати и подправките. С тази смес се напълват патладжаните. Поставят се в тавичка върху настъргани домати.Пече се в силна фурна.Може да се наръси с настърган кашкавал 7-8 минути преди да се извади от фурната.

Да ви е сладко !

Омлет със зеленчуци

Продукти:

4 яйца,
75гр.брашно,
300мл прясно мляко,
три броя зелени пиперки,
два домата,
200гр. пушен бекон на резени,
сол, черен пипер,
мускатово орехче.

Приготвяне:

Разбъркайте брашното с разбитите яйца, прибавете хладко прясното мляко. Подправете със сол, черен пипер и орехчето. Оставете 15 минути. Обелете и нарежете доматите на парченца, пиперките - на къси ивици.Запържете зеленчуците в мазнина, посолете.Извадете от огъня.Загрейте фурната на 225 градуса.Покрийте с бекона дъното на йенска тавичка, така че резените да покриват и пет см от стените на тавичката.Изсипете зеленчуците, залейте отгоре с тестото , което приготвихте в началато.Покрийте с бекон.Печете 25-30 минути на 225 градуса.

Добър Апетит !

17.7.09

Крем Дипломат

Продукти:

1л прясно мляко,
6 яйца,
300гр.захар,
8супени лъжици брашно,
2супени лъжици какао,
бисквити или ядки за гарниране.

Приготвяне:

Отделят се жълтъците от белтъците.С жълтъците се разбиват 150г.захар и 8 супени лъжици брашно.Прибавят се постепенно към топлото мляко, което е на котлона/на слаб огън/ и кремът се бърка, докато се сгъсти.Когато готовият крем стане хладък, към него се прибавят разбитите заедно с останалата захар белтъци на сняг.По желание се разделяна две части. В едната се прибавя какаото и се разбърква. Изсипва се в чаши на бял и кафяв слой.Гарнира се с бисквитка или ядки.

Да ви е сладко!

Пъстърва с шампанско

Продукти:

2-3 едри пъстърви,
1/2бутилка шампанско,
75гр. масло,
200гр. сметана,
1 глава лук,
1 морков,
1лимон,
черен пипер, сол.

Приготвяне:

Пъстървите се посоляват и поръсват с парченца масло и черен пипер на прах.Слагат се да се пекат във фурната като се заливат с шампанското.Лукът се нарязва на ситно и се запържва в останалото масло и настъргания морков.Към тях се прибавят половин изцеден лимон и сметаната.Пъстървите се сервират със сметановия сос и парченца лимон.

Добър Апетит !