Боядисахте ли Великденските си яйца ? Ако не сте - побързайте, Великден наближава ! Освен традиционната боя можете да използвате пастели, стикери, панделки, маркери, цветни боички за да се получат красиви и оригинални декорации, с които да изненадате близките си !
10.4.09
Великденски яйца
Меню: Традиционни
8.4.09
Яхния с арпаджик
Продукти:
3глави лук,
2 моркова,целина,
1 шепа арпаджик,
половин чаша маслини,
1 шепа гъби,
1 кафена чаша ориз,
5 средно големи картофа,
3 домата /може и половин буркан домати/
половин чаена чаша олио,
половин чаша бяло вино,
магданоз, черен пипер, сол.
Приготвяне:
Лукът , морковите и целината се нарязват и се задушават в олио и малко вода,прибавят се почистеният арпаджик и маслините, гъбите и черния пипер.Поразбърква се на огъня малко, докато омекне, прибавят се виното и малко топла вода, посолява се и се оставя да ври на тих огън.Когато зеленчукът е полуготов, се прибавят оризът и нарязаните на кубчета картофи. След 10 минути се слагат доматите, нарязани на дребно.Ястието се изсипва в тавичка и се пече на фурна.Поднася се, поръсено със ситно нарязан магданоз.
Добър Апетит !
6.4.09
Великденски козунак
Продукти:
1кг брашно,
5-6 яйца,
1чаена чаша олио,
300мл прясно мляко,
1 1/2 чаена чаша захар,
мая, колкото кибритена кутийка,
кора от 1/2 лимон,
2-3 прахчета ванилия,
щипка сол,
бадеми и стафиди
Приготвяне:
Необходимо е всички продукти да бъдат на топло.Разбиваме яйцата,захарта,млякото и ванилията до побеляване и оставяме на края на печката. В отделна купа натрошаваме маята с една чаена лъжичка захар и 50мл от млякото.Млякото трябва да е хладко. Разбъркваме накашица и оставяме на топло, но не горещо, за да втаса. Когато се появат мехурчетата, значи е втасало. Изсипваме го в яйчената смес, добавяме щипка сол и брашното.Измесваме тестото като прибавяме по малко от мазнината или топим ръцете си в нея. Месим като разтягаме и събираме тестото, докато свърши мазнината.Тестото е готово , когато стане гладко и се отделя от съда, и има шупли. Оставяме го в съда да втаса като го завиваме с кърпа.Готово е, когато обемът му се увеличи два пъти. След това с намаслени ръце късаме от тестото и правимне много дебело руло като имаме предвид, че ще увеличи обема си два пъти. Рулцата ги правим дълги и тънки и ги плетем като плитка. Оставяме го да втаса втори път.Мажем с жълтък, малко олио и кесло мляко.Отгоре ръсим с по-едра захар,набождаме бадеми и стафиди.Печем в умерено силна фурна.Козунаците се изваждат от тавата почти изстинали.Завиват се с кърпа да не изсъхнат.
Да ви е сладко !
Меню: Баница, Безмесни, Традиционни
2.4.09
Ябълки с грис
Продукти:
1 кг ябълки,
1 шепа счукани орехи,
1 1/2 чаша захар,
1чаша брашно,
1 чаша грис,
канела,
половин чаша олио
Приготвяне:
Размесват се добре 1 чаша захар, 1 чаша брашно, 1 чаша грис. Ябълките се настъргват и се прибавят половин чаша захар, орехите и канелата.Дъното и стените на широка тавичка се намазват с олио и се изсипва половината от сместа -брашното, гриса и захарта.Върху нея се разстилат ябълките, а върху тях - останалата смес от гриса, захарта и брашното.Залива се с половин чаша олио. Пече се до розово на умерена фурна.
Да ви е сладко !
Баница с коприва или лапад
Продукти:
1/2 кг коприва/лапад/,
1/2 чаена чаша сварен ориз,
3-4 стръка пресен лук,
един пакет готови кори за баница по ваш избор,
олио, сол.
Приготвяне:
Копривата се залива с вряла вода, оцежда се и се нарязва.Лукът се нарязва също ситно и се слага на котлона да се задуши с малко вода и олио. Когато се изпари водата , се слага копривата,разбърква се малко да омекне още и да поеме олио и сеизважда.Прибавя се ориза, малко сол и започвате да нареждате баницата- две кори, плънка, пак две кори и така, докато свърши плънката.Завръшвате с кори, намазвате отгоре с олио и печете във фурна на 220 градуса.Готово е , когато баницата е добре зачервена. Ако не постите, можете да разбъркате едно яйце с половин кофичка кисело мляко и да залеете отгоре баницата.Вкусна е и топла, и студена.Вместо ориз, можете да сложите булгур или елда.
Да ви е сладко!