3.12.16

Шаран на фурна

Продукти:

    1 кг (1 бр) шаран
    1 връзка пресен кромид лук
    300 г (4-5 бр) червени домати
    100 г (3/4 ч.ч.) орехови ядки
    100 г (1 ч.ч.) пресни гъби
    100 мл (1/2 ч.ч.) бяло вино
    125 г прясно масло
    10 зърна черен пипер (на зърна)
    1 връзка магданоз
    сол

Приготвяне:

Шаранът се почиства и се  измива, посолява се и се поръсва с част от счукания черен пипер. Ситно нарязаните лук и гъби се задушават в част от мазнината, след което към тях се прибавят част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязания магданоз, останалия черен пипер, виното и сол на вкус. Шаранът се напълва със сместа и се зашива, поставя се в намазана с масло тавичка и се покрива с кръгчета от останалите домати. Полива се с останалото разтопено масло и 1/2 ч.ч. вода и се пече в умерена фурна.