Продукти:
5 големи картофа
300 гр. кайма
1 яйце
1 гл. лук
черен пипер, червен пипер, сол, магданоз
250 гр. масло
50 гр. кашкавал
Приготвяне :
Картофите се обелват и се разрязват на по две половини. Издълбават се със лъжица. Поставят се във подходяща тавичка намазана със маслото и се поставят във предварително загрята фурна на 200 градуса, да се запекат.
Каймата се обърква със яцето, лука и подправките, и се запържва.
След като поомекнат картофите се зъпълват със запържената кайма и отново се пъхат във фурната, докато станат напълно готови. Ако няма достатъчно мазнина във тавичката добавете малко вода. 5-10 минути преди да е станало готово ястието, се настъргва кашкавал и се поръсва всяка „ладийка”.
Яститето се полива със бял сос: 2 – 3 с.л. майонеза се разбъркват със 50 гр. кисело мляко, добавя се копър.
Картофените ладийки са подходящи както за основно ястие , така и за леко предястие.
Добър Апетит !