27.11.11

Агнешко по градинарски

Продукти:
агнешко (овнешко) месо - 750 гр.
растително масло 100 мл - 1/2 ч.ч.
прясно масло - 25 гр.
кромид лук 50 гр. - 1 глава
брашно 15 гр. -1 1/2 с.л.
доматено пюре 20 гр. - 1 с.л.
червен пипер 5 гр. - 1 ч.л.
червени домати 100 гр. - 1-2 бр
картофи 200 гр. -2-3 бр
грах 50 гр. - 3 с.л.
зелен фасул 50 гр. - 1 шепа
моркови 50 гр. - 1 бр
пресни гъби 50 гр. - 5-6 бр
целина 50 гр. -1/4 глава
магданоз 1/2 връзка
лютиви пиперки 5 бр.
черен пипер
сол

Приготвяне:
Месото се нарязва на парченца и се задушава в растителното масло и малко вода заедно със ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре.Поръсва се и се разбърква с червения пипер, залива се със топла вода, посолява се и се вари на тих огън заедно с целината, морковите, зеления фасул, граха и нарязаните на ивички гъби, предварително задушени в прясното масло.След 20 минути се прибавят нарязаните на филийки картофи.Като поомекнат картофите се прибавят обелените и дребно нарязани домати и лютивите пиперки.Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се запича във фурна.Поднася се поръсено с черен пипер на вкус.

Да ви е сладко !

Качамак с тиква

Продукти:
царевично брашно 400гр. (3ч.ч.)
тиква 500 гр. 1/4 тиква
прясно масло 200 гр.
натрошено сирене 150 гр. (1 ч.ч.)
кисело мляко 500 гр. 2 1/2 (ч.ч.)
сол на вкус


Приготвяне:
Обелената и нарязана на парчета тиква се сварява в подсолена вода.Прибавя се брашното, като се изсипва на купчинки и се вари, докато между отделните купчинки започне да клокочи каша. Сместа се разбърква леко и като поври още малко се сваля от огъня.Приготвения качамак се разбърква, докато се превърне в еднородна гъста маса,изважда се с дървена лъжица, потопена във вода или масло и се разстила се на пласт с дебелина 1-2 см в тава, залива се с разтопеното масло, поръсва се с натрошеното сирене и се поднася с киселото мляко.

24.10.11

Зеленчуков хайвер - кьополу

Продукти:

патладжани 500 гр.-2-3 бр
зелени пиперки (сорт Капия) 500гр.-5-6 бр
растително масло 60мл - 6с.л.
червени домати 150гр. - 2бр.
орехови ядки 50гр. - 1к.ч.
маслини 10бр.
чесън
сол
оцет

Приготвяне:

Патладжаните се опичат, обелват се, почистват се, нарязват се на ситно и се счукват в дървена гаванка ;
Пиперките също се опичат, обелват се, почистват от семето и дръжките и се счукват;
Ореховите ядки и чесънът се счукват с малко сол;
Смесват се заедно с подправките на вкус и се разбъркват;
Сместа се разпределя в чинии и се украсява с маслините и кръгчета от доматите.

Шопска салата

Продукти:

червени домати 300гр.- 3-4 бр.
краставици 200гр.- 1 бр.
пиперки 600гр.- 5-6 бр.
кромид лук 100гр.-2глави
бяло саламурено сирене (натрошено) 150гр.-1ч.ч
растително масло 50мл-5с.л.
магданоз
сол
оцет

Приготвяне:

Пиперките се опичат на и се обелват;
Почистват от семето и се нарязват на дребно;
Прибавят се нарязаните на кубчета домати, краставици и лук;
Сместа се разбърква с растителното масло, подправя се на вкус със сол и оцет и се изсипва в чиния;
Салатата се оформя като купчинка и се поръсва със сиренето и ситно нарязания магданоз;

Да ви е сладко !

1.10.11

Телешко печено

Продукти :

телешко месо 1 кг
черен пипер 5 гр. - 1 ч.л.
бахар (смлян) 5 гр. - 1 ч.л.
дафинов лист 2 бр.
прясно масло 65 гр.
сол 20 гр. - 2 с.л.

за гарнитурата:

ориз 200 гр. - 1 ч.ч.
прясно масло 65 гр. - 1/2 пакетчe
кромид лук 1 глава
моркови 1 бр.
целина 1 глава
домати 2 бр.
магданоз 
черен пипер 

за соса :
растително масло 50 мл - 1/4 ч.ч.
брашно 10 гр.- 1 с.л.
доматено пюре 30 гр. - 1 1/2 с.л.
сол 

Приготвяне:

Месото (цяла парче без кости) се посолява, поръсва се със смления черен пипер, бахар и дафинов лист;Пробожда се на няколко места с нож, намазва се с маслото, увива се в пергаментова хартия и се пече в умерена фурна около 2 часа.

Гарнитура:
В сгорещеното разтопено масло се задушават последователно ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета целина, моркови и ситно нарязани домати, прибавя се ориза и се разбърква със задушените зеленчуци, залива се с 2 ч.ч. топла вода, посолява се на вкус и се кипва на силен огън.След това се задушава на тих огън 25-30 минути без да се разбърква.

Сос:
В мазнината се задушава ситно нарязания лук до омекване, залива се с малко вода и соса от печеното и се кипва, прибавят се размитите в студена вода брашно и доматено пюре, разбърква се, посолява се на вкус и се вари до сгъстяване. Опеченото се нарязва на филийки и се поднася с гарнитурата и соса.

Да ви е сладко !