17.2.11

Бебераш

Днес ще сготвим интересното ястие "Бебераш" или ориз с праз, зелева чорба и маслини, което се приготвя и е познато предимно в Разградско.

Продукти :

1ч. ориз,
1 стрък праз,
150мл. олио,
маслини,
сухи чушки,
1ч. зелева чорба,
вода, сол
2-3 лъж. доматено пюре

Приготвяне :

Празът се нарязва на дължина около 3 см. и се задушава в мазнината до омекване, добавя се доматеното пюре, разредено в малко вода, разбърква се и се добавя ориза, за да се позапържи до побеляване. Добавят се 2 чаши гореща вода, смесена с 1 чаша зелева чорба и сухите чушки и солта. Вари се до полуготовност, след което се сипва в тава, нареждат се маслинките и се запича.

Да ви е сладко !

13.2.11

Спагети

Продукти :

1/2 пакет спагети
300 мл. доматен сок
100г кашкавал
250 гр. кайма
1 яйце
150 грама сирене
сол, черен пипер


Приготвяне :

Спагетите се поставят в предварително завряла подсолена вода и след като се сварят се прецеждат.Запържва се каймата в масло, като същевременно се добавят предварително разбърканите сирене и яйце. След като са почти готови се добавя и доматения сос.Спагетите се заливат със соса и се разбъркват добре, добавя се по желание черен пипер.Кашкавала се слага , когато спагетите са още горещи точно преди сервиране.

Добър апетит !

31.1.11

Течен шоколад

Продукти :

300 гр.сухо мляко ;
едно пакетче краве масло ;
5 с.л. лъжици захар ;
една ванилия ;
две с.л. какао

Приготвяне :

Слага се водата да заври заедно със захарта в тенджера на котлона. Към заврялата вода се добавя маслото, отделно се смесват се сухото мляко и ванилията и бавно, бъркайки се добавят към сместа в тенджерата. Бърка се постоянно да не загори и да не се пресече.Когато шоколада се сгъсти се вади от огъня, разлива се в купички и вече изстинал се слага в хладилника да стегне.

Добър апетит !

30.1.11

Свински гювеч с картофи

Един апетитен свински гювеч за студените зимни дни !

Продукти :

500 гр. свинско месо;
500 г картофи;
200 г гъби;
2 - 3 глави лук ;
2 моркова;
3 чушки;
1 с.л. олио;
1 с. л. брашно;
червен пипер, магданоз и сол на вкус

Приготвяне :

Месото се нарязва на средни парчета - като за шиш. Чушките, морковите и лука се нарязват на по-дребно, а картофите може и на по-едро. Гъбите се слагат цели. Всички продукти се слагат заедно в глинен гювеч намазан с олио. Добавят се подправките и се слага във фурната за около 2 часа на 200 градуса. Добавя се вода, когато има нужда. Когато е почти готово се размива брашното във вода и се добавя за да се сгъсти.

Добър апетит !

9.1.11

Бишкотена торта със крем


Необходими продукти:

две пакетчета бишкоти-18-20 броя,
1литър прясно мляко,
1 пакетче нишесте,
6-8 супени лъжици захар,
1 буркан компот от ягоди, може и друг по желание,
1 чаена чаша счукани орехи,
една ванилия,
един малък шоколад или няколко шоколадови бонбона.

Начин на приготвяне:

Най -напред се приготвя крема , като в 800гр прясно мляко се сипва захарта и се вари в млековарка, докато се разтвори захарта.Едновременно с това се разтваря нишестето в 100 грама студено мляко или вода.Трябва да купите нишесте, което се разтваря точно по този начин, защото има нишесте с по- малък грамаж. Сипвате на струйка разтвореното нишесте в горещото мляко, като бъркате без прекъсване докато се сгъсти.Изваждате от огъня и оставяте настрани. Започвате да топите бишкотите в сиропа от компота и ги нареждате в плитък съд за торта една до друга, така че да се получи квадрат. Ако по ъглите остане място , начупвате една бишкота на четири и запълвате.С голяма лъжица заливате бишкотите с горещия крем.Отгоре наръсвате половината орехи и пак нареждате натопени бишкоти по същия начин. Пак заливате с крем дебел пласт и слагате орехи. Можете да наредите и трети пласт като последният оставите по - малък - с по- малко бишкоти. Отгоре завършвате с крем, останалото количество орехи и настъргвате шоколада.Украсявате с изцедените ягоди от компота или пресни плодове по желание.Когато изстине , поставяте тортата в хладилника.

Да ви е сладко!