26.6.09

Имам баялдъ - класическа рецепта

имамбаялдъПродукти:

5-6 средно големи патладжана,
2глави лук,
два моркова,
1 глава чесън,
1 зелена пиперка,
половин кг домати и отделно два домата, нарязани на шайби,
олио,
сол,
магданоз

Приготвяне:

Патладжаните се обелват, режат се на филийки и се посоляват от двете страни . Оставят се да се изцеди горчивината, измиват се. Изпържват се леко от двете страни и се оцеждат върху хартия.Лукът се почиства, нарязва се на ситно и се поставя на котлона с малко вода да се отстрани миризмата. Слага се олио и се добавят изчистените и нарязани на колелца моркови,нарязаната пиперка. Част от доматите се обелват и се нарязват. След като леко се задуши плънката, се прибавят доматите и се пържи докато се посгъсти. Накрая се прибавя нарязания на ситно чесън и една кафяна лъжичка захар.Посолява се на вкус.Прибавя се магданоз. Изважда се от огъня. В тавичка се нареждат изпържените филии патладжан, отгоре се залива с част от плънката, пак се нарежда патладжан и пак плънка. Завършва с патладжан. Върху него се поставят нарязаните на шайби домати, леко посолени.Пече се на умерена фурна до готовност.

Любопитно :

За тази рецепта се казва, че турският имам баялдисал от ядене.А има и още една приказка, коята казват старите хора:Толкова е вкусно, че ти идва да си изгониш децата навън и да седнеш да ядеш. Но това ястие ще хареса не само на вас и на децата, но ще останат доволни и всички гости, които си поканите.

Да ви е сладко!

30.5.09

Тиквички на фурна

Продукти:

4 -5 средно големи тиквички,
3яйца,
1 чаена чаша кисело мляко,
150 гр кашкавал,
олио, сол, копър

Приготвяне:

Измитите, почистени тиквички се нарязват на колелца с дебелина около половин см.Посоляват се и се оставят малко да се оцедят.След около половин час се изсипва водата, изплакват се от солта и се нареждат в намазана с олио тавичка, в която ще се пекат.Нареждат се като керемидки, наръсват се отгоре с малко олио и се пекат във фурната, докато малко омекнат.Когата са полуготови, се заливат с разбитите яйца и млякото, заедно с копъра. Наръсват се обилно с настърган кашкавал и се запичат до готовност на средно силна фурна.

Да ви е сладко !

Пиле с гъби

Продукти:

1 пиле,
олио,
500 гр гъби,
1 глава лук,сол,
черен пипер,
2 чаши бяло вино,
1 лъжица брашно,
2 жълтъка,
лимонов сок.

Приготвяне:

Добре измито цяло пиле се поставя в тавичка за печене.Залива се с половин чаша олио и се пече, като често се полива с мазнина.Готовото пиле се изважда и се нарязва на порции.Мазнината от печенето пресипете в тиган и в нея изпържете нарязания лук и едро нарязаните гъби.Слага се сол и черен пипер.Сместа изсипете в йенска тенджера и разстелете равномерно. Слагате нарязаното пиле.Заливате с 2 чаши вино, малко топла вода и захлупвате с капак.Трябва да ври на слаб огън 40 минути.Ако се наложи, доливате малко вода.Сервира се, като гъбите се поставят в чинията за подложка, а върху тях се слага парче от пилето. Соса от печенето се запържва с малко брашно. Разреждате с малко бульон, дабавяте 2 разбити жълтъка с лимонов сок.С получения сос заливате всяка порция.Отгоре поставете листа от магданоз.

Добър Апетит !

20.5.09

Телешко по моряшки

Продукти:

1кг телешко месо,
3 моркова,
1 резен целина,
2корена от магданоз,
3домата,
1 кофичка кисело мляко,
200гр.бяло вино.

Приготвяне:

Месото се нарязва на средно големи парчета, почиства се от ципите и се пробожда с нож на няколко места.Там се поставят малки парченца морков и целина.Месото се изпържва в тенджера в малко олио до златисто. Залива се с малко топла вода и се оставя да заври.Вари се под капак.Задушава се докато стане готово.Ако е необходимо се долива малко гореща вода.Към средата на варенето отделно се запържват нарязаните на ситно моркови, целината и корените от магданоз.Добавят се ситно нарязаните домати и се пържи , докато се изпари водата. Тези зеленчуци се добавят към месото, посолява се и се оставя да се свари.Готовото месо се вади от соса, слага се в чиния и се нарязва на филийки, дебели 1см.Сосът се пасира и към него се добавят виното и млякото. Оставя се да ври , докато стане наполовина.Месото се залива със соса и се сервира с гарнитура от картофено пюре и пържени тиквички.

Добър Апетит !

17.5.09

Пълнени яйца

Продукти:

6 яйца,
100гр нарязана на дребно шунка,
50 гр нарязан на дребно кашкавал,
3 супени лъжици майонеза,
2-3 мариновани краставички,
черен пипер.

Приготвяне:

Твърдо сварените яйца се обелват, разрязват се наполовина по дължина и се изваждат жълтъците.Към майонезата се прибавят шунката , кашкавала, черния пипер и с тази смес се пълнят яйцата.Отгоре са поръсват настърганите жълтъци. Поднасят се в чиния, като между яйцата се поставят кръгчета от краставичките.

Добър апетит !