27.2.09

Торта със захарен сироп


Продукти :
5 яйца,
5 л.брашно,
100 гр. захар
1 пакетче крем за торта - Dr.Oetker
1 бурканче конфитюр

Яйцата се разбиват със захарта, след което постепенно се изсипва брашното. По желание може да добавите и какао. Получава се пандишпанено тесто, което се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса.Във 200 мл. мляко разбивате крема за торта.

За крема:
600 мл мляко
100 гр. брашно
240 гр. захар
10 гр. нишесте
Млякото кипва със захарта, след което постепенно се прибавя размитото във вода брашно и нишесте.

Приготвяне :

Вземате блатовете и ги поставяте в подходяща форма за торта. Първия блат го поливате със захарен сироп, приготвен по следния начин: 2 чаши вода завират със 1 чаша захар, докато се посгъсти. Изчаква се да поизстине и се полива блата. След това се намазва със крема за торта на др. Йоткер. Отгоре намазвате със сладко, след това със втория крем. Слагате втория блат поливате със захарния сироп и мажете със втория крем. Слагате третия блат, поливате със захарен сироп и отгоре намазвате със останалия крем. Украсявате по ваш вкус. Например разтопявате 1 шоколад във масло и поливате най-отгоре на тортата. От страни може да украсите със натрошени бисквити.

Да ви е сладко !

25.2.09

Пълнени чушки в бял сос

Сгответе тези апетитни чушки и се насладете на вкуса, по-вкусни са отколкото изглеждат !

Пълнени чушки в бял сосПродукти :

5 големи червени чушки
300 гр. сирене
5 яйца

За соса:

3-5 с.л. брашно
50 гр. чисто масло
200 мл. вода

Приготвяне :

Чушките се измиват и се почистват от дръжките и семките. Разбъркват се яйцата със натрошеното сирене и се пълнят в чушките. Слагате в тенджерка маслото да се разтопи, добавяте брашното да се позапече, след това топла водица. Нареждате чушките в тавичка и ги заливате със соса. Слагате в предварително загрята фурна 200 градуса, докато се запекат.

Добър апетит !

22.2.09

Лозови сарми – „пилцета” по капански

Тези сармички са ястие-символ на сбора в село Садина, Попово

Лозови сарми – „пилцета” по капанскиПродукти :

1 консерва от лозови листа
1 чаша ориз
¼ чаша булгур
1 стрък праз
Масло за запръжка
Сол, чубрица, черен пипер, юзан
За соса: чесън, олио, оцет

Приготвяне :

Ориза и булгура се слагат с 1 чаша вода да се развият.Празът се нарязва на дребно и се изпържва в мазнината. Към него се прибавят ориза и булгура. Разбърква се и се добавя сол,чубрица, черен пипер и юзан. С получената смес се завиват сарми с лозовите листа. Подреждат се в тенджера, на дъното на която са подредени лозови листа. Долива се вода, затиска се с чиния и се вари на слаб огън около 1 час. Пожелание сармите могат леко да се запекат във фурна за около 10-15 мин. Сервират се с чеснов сос, приготвен така: равни части оцет, олио и вода, сол и счукан чесън на вкус. По желание може да се сервират и с кисело мляко.

Да ви е сладко !

20.2.09

Канелони

Продукти:

1 кутия канелони
400 гр. телешка кайма
1 глава лук
1 глава чесън
1 консерва домати
пипер
босилек

Необходими продукти за соса:

50 гр. масло
100 гр. брашно
1 л. мляко

Приготвяне :

Накълцайте лука и чесъна на дребно и ги омесвате с каймата.Прибавете и подправките и сложете в тиган да се запържи, след което прибавете добре отцедените домати.
Напълнете канелоните със сместа като топите краищата в брашно и ги нареждате в тава. За соса:Разтопете маслото и запържете брашното. Прибавяйте мляко докато се получи средно гъст сос. Залейте канелоните с получения сос и ги печете под фолио на 200 градуса около 40 минути и още 10 минути без фолио.

Добър апетит !

Картофени ладийки

Картофени ладийки

Продукти:

5 големи картофа
300 гр. кайма
1 яйце
1 гл. лук
черен пипер, червен пипер, сол, магданоз
250 гр. масло
50 гр. кашкавал

Приготвяне :

Картофите се обелват и се разрязват на по две половини. Издълбават се със лъжица. Поставят се във подходяща тавичка намазана със маслото и се поставят във предварително загрята фурна на 200 градуса, да се запекат.
Каймата се обърква със яцето, лука и подправките, и се запържва.
След като поомекнат картофите се зъпълват със запържената кайма и отново се пъхат във фурната, докато станат напълно готови. Ако няма достатъчно мазнина във тавичката добавете малко вода. 5-10 минути преди да е станало готово ястието, се настъргва кашкавал и се поръсва всяка „ладийка”.
Яститето се полива със бял сос: 2 – 3 с.л. майонеза се разбъркват със 50 гр. кисело мляко, добавя се копър.
Картофените ладийки са подходящи както за основно ястие , така и за леко предястие.

Добър Апетит !