Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
Половин ч.ч. сварен булгур
Половин средно голяма кисела зелка
Половин средно голяма прясна зелка
Половин ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
Нарязва се прясното зеле на ситно и се залива с вряща вода да поомекне. Киселото зеле също се нарязва на ситно и се задушава в съд с половината от мазнината. Към него се прибавя прецеденото прясно зеле и се задушават заедно до омекване. След това зелето се изважда в съд за да се охлади.Разстилат се по две готовите кори, наръсват се двойките кори с една –две лъжици от зелето и с една лъжица сварен булгур.Завива се и се поставя във маслена тавичка. Това се повтаря със всяка двойка кори. С останалото олио се намазват отгоре корите и се пекат на умерена фурна -180-200 градуса до зачервяване. Изключват се , оставят се до постоят 5 минути, след което тавата де изважда, наръсва се леко със студена вода и се завива с кърпа за да се задуши и да омекнат корите.
Баницата се поднася изстинала с чаша айрян или червено вино!
9.12.15
Зелник с булгур
Меню: Баница, Постни, Традиционни
7.12.15
Тракийска саралия
Необходими продукти:
1 ч.ч вода
1 пакетче мая за хляб
700 гр. Брашно
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 супена лъжица сусамово семе
2 лъжици олио
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто да втаса, разточват се немного тънки кори. Всяка кора се реже на лентички широки около два –три сантиметра. В намазаната с олио тава се усукват и поставят всяка една от лентите, като преди това се наръсват със сусам. Пекат се до зачервяване, след което се изваждат да изстинат. В тенджера се сварява сиропа от водата и захарта докато се сгъсти. Ароматизира се с ванилия. С този сироп се заливат изстиналите ленти в тавата. Захлупва се и се яде на следващия ден за да бъде добре сиропирана саралията.
Меню: Баница, Постни, Традиционни
Македонски млечник
Необходими продукти :
1 ч.ч вода
1 пакетче мая за хляб
1 супена лъжица захар
1 пакет брашно 500 гр.
4 яйца
250гр. сирене
1 л прясно мляко
половин ч.ч. олио
половин пакет масло
щипка сол
Начин на приготвяне:
Активира се маята в дълбок съд с водата, захарта и една лъжица брашно. Замесва се меко тесто с брашно, колкото поеме и щипката сол.Брашното се оставя да втаса, след което се разточват 5 кори за баница. Едната от корите се разстила на дъното на тавата, която предварително е намазана с мазнина. Две или три кори се наръсват с малко мазнина и половината от натрошеното сирене и се навиват в кръг покрай стените на съда. Една от корите се препича до зачервяване и като изстине се натрошава в средата на тавата. (Вместо препечена кора в средата на баницата, може да се използва домашна юфка.) Маслото се реже на парченца и се разпределя върху натрошената кора.Прибавя се останалото натрошено сирене и след това всичко се залива с разбитите предварително яйца и мляко. Пече се в умерена фурна първо само отдолу, а след това и отгоре и отдолу докато се зачерви баницата.
Поднася се със сироп от ошаф!
Меню: Баница, Безмесни, Традиционни
6.6.14
Мусака от кисело зеле и ориз
Продукти
1 кг (1/2 зелка) кисело зеле100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
100 г (1/2 ч.ч.) ориз
100 г кашкавал
200 мл (1 ч.ч.) прясно мляко
3 бр яйца
5 г (1 ч.л.) червен пипер
магданоз
черен пипер и сол на вкус
Приготвяне
Зелето се нарязва на ситно и се задушава в мазнината до омекване, след което се разбърква с червения пипер. Оризът се сварява в подсолена вода, отцежда се и се смесва с настъргания кашкавал, ситно нарязан магданоз и черен пипер. В намазана с масло тавичка се изсипва 1/2 от зелето.Върху него се разстила оризът и се прибавя останалото зеле.Ястието се залива с разбитите с млякото яйца и се пече в силна фурна до зачервяване.Задушени гъби с винен сос
Продукти
750 г пресни гъби100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
150 г (2-3 глави) кромид лук
30 г (3 1/2 с.л.) брашно
200 г (2-3 бр) домати
200 мл (1 ч.ч.) бяло вино
5 г (1 ч.л.) червен пипер
черен пипер и сол на вкус
Приготвяне
Гъбите се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се задушават в мазнината и малко вода. Прибавят се последователно и се задушават ситно нарязаните лук,брашното и червеният пипер настърганите на ренде домати. Ястието се поръсва с черен пипер и сол на вкус, залива се с виното и отварата от гъбите и се оставя да къкри на тих огън до сгъстяването на соса.
Меню: Постни