Продукти:
1/2кг картофи,
150 гр шунка, нарязана на ситно,
100гр прясно масло,
4 яйца,
3 лъжици кисело мляко.
Приготвяне :
Картофите се сваряват , обелват и се претриват през цедка или се смачкват на пюре, докато са горещи.Маслото се разбива постепенно с четири жълтъка, един по един и се прибавя киселото мляко. Изсипва се при картофеното пюре и се разбърква добре. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят лъжица по лъжица към пюрето като се бърка леко сместа. Изсипва се половината в огнеупорен съд, поръсва се с шунката. Отгоре се изсипва останалата смес. Пече се в умерено силна фурна. Поднася се топло.
Да ви е сладко !
26.10.09
Суфле от картофи с шунка
Телешко месо с гъби
Продукти:
700гр. телешко месо,
2 моркова,
1/2 главичка целина,
1 глава лук,
300гр. гъби,
олио,
черен пипер на прах
Приготвяне:
Месото се нарязва на порции, залива се с гореща вода да се покрие и се оставя да ври.Когато месото омекне се прибавят нарязаните на колелца моркови, целината и лука.Посолява се и се оставя още да ври на тих огън. Гъбите се изчистват и измиват. Нарязват се на филии и се задушават в мазнина и малко черен пипер, като от време на време се долива по малко от бульона на месото. Свареното месо се изважда от бульона, оцежда се и се прибавя към гъбите. Поднася се в голяма чиния с гарнитура от картофено пюре и грах попарн с масло.
Добър апетит !
19.10.09
Филе "Миньон"
Продукти:
четири средно големи пържоли от филето на младо говеждо месо,
1/2пакетче масло,
половин кг гъби печурки,
четири филии бял хляб,
чаша прясно мляко,
едно яйце,сол,
черен пипер.
Приготвяне:
Намажете пържолите с разтопено масло и ги оставете да отлежат един час.Изчистете и измийте гъбите е ги нарежете на ивички, а по-дребните оставете цели.Сварете ги в подсолена вода.Отделно запържете леко 2 равни лъжици брашно в три лъжици масло и го разредете на умерено гъст сос с част от гъбената отвара. Прибавете изцедените гъби и поръсете с черен пипер на вкус.Поварете соса още пет минути.Затоплете силно олио и изпържете в него предварително натопените в мляко и яйце филии хляб.След това посолете пържолките, поръсете ги с черен пипер и също ги изпържете.Нареждате пържените филии в голяма чиния и слагате върху тях по една пържола.Заливате с гъбения сос и поднасяте.
Добър Апетит !
11.10.09
Бързи кексчета "Цони"
Продукти :
2 яйца
2 ч.ч. брашно
половин ч.ч. олио
половин ч.ч. захар
половин ч.ч. орехи
половин ч.ч. домашно сладко
една чаена лъжица сода бикарбонат
една ч.ч. вода
Приготвяне :
Всички продукти освен орехите се слагат в дълбок съд и се объркват с вилица. Така получената смес се слага в чашки за крем карамел (без да се мажат с олио) до половината на чашката, защото сместа се надува и не трябва да прелее.Поръсва се отгоре с орехите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. След като станат готови кексчетата се поръсват с пудра захар.
Да ви е сладко !
6.10.09
Агнес
Традиционна рецепта
Продукти:
1 пакетче чисто масло,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. счукани или смлени орехи(ако обичате орехи, можете да сложите и повечко,става още по-вкусно),
1 ч.ч. брашно,
4 белтъка;
За заливката:
4 жълтъка,
1 ч.ч. пудра захар,
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Отделно се разбиват белтъците на сняг. Маслото се разбива със захарта.
Към тях се прибавят орехите, брашното и белтъците разбити на сняг. Разбърква се, докато стане като рядко тесто, и се пече в намазана тавичка с олио и посипана с брашно, на 200°С около 40 мин.
За заливката:
Разбиват се жълтъците с пудрата захар и ванилията.След като се опече и изстине, сладкиша се намазва със жълтъците и се оставя да засъхне.
Да ви е сладко !