Продукти:
600гр. кайма,
1кг патладжани,
1 глава лук,
2 кафени чаши прясно мляко,
1 домат, олио,
1 глава чесън,
1 чаена лъжичка сол,
червен пипер,
100гр. кашкавал
Приготвяне:
Патладжаните се измиват, опичат се, леко се срязват отдолу и се потапят в солена вода , за да излезе горчилката.След около час се измиват, обелват се и се оставят отново да се оцедят.Нарязват се на ситно, прибавя се половин чаена лъжичка сол,прясното мляко и счуканият чесън и се разбива добре.Разстила се в малка тава.Лукът се нарязва на ситно и се задушава във вода и мазнина, към него се прибавя каймата с малко вода и се пържи около 15 минути, като се бърка.Слагат се настъргания домат и червения пипер, разбърква се и се сваля от огъня.Изсипва се върху първата смес и се заглажда. Пече се в загрята фурна 15 минути.Когато се извади, още горещо , върху сместа се настръгва кшакавал.
Да ви е сладко !
25.8.09
Патладжани с прясно мляко и кайма "Кьозлеме""
13.8.09
Крокети от пиперки
Продукти:
1 кг пиперки / зелени или червени/,
1 чаша настъргано сирене,
3 яйца,
ситно нарязан магданоз,
сол,
черен пипер,
брашно,
олио
Приготвяне:
Пиперките се изпичат, изчистват се от семето и се нарязват на ситно. Разбъркват се със сиренето, магданоза и едното яйце и още един жълтък.Прибавят се сол, черен пипер и брашно, колкото поеме , за да стане смес за кюфтенца. Оформяте крокетите с мокра ръка, потопявате в брашно и разбити яйца и пържите в силно сгорещено олио.Поднасят се топли със салата или кисело мляко с чесън.
Добър Апетит !
Чушка бюрек
Продукти:
1кг прави , по- едри пиперки"Капия",
1 1/2 настъргано сирене,
4 яйца,
2-3 лъжици ситно нарязан магданоз,
брашно или галета,
дребни червени доматчета.
Приготвяне:
Пиперките се изпичат, обелват се и леко се посоляват.Разбъркваме сиренето с две яйца и магданоза и пълним чушките.Леко притискаме чушките с ръце и ги потопяваме последователно в брашното /галета/ и в разбити яйца и ги пържим до приятно зачервяване.Нареждаме в чиния и ги украсяваме с дребните червени доматчета и магданозени стръкчета.Поднасяме с кисело мляко.
Да ви е сладко !
6.8.09
Пълнени патладжани на фурна
Продукти:
5 патладжана,
3 глави лук,
2 моркова,
един резен целина,
1/2 чаша ориз,
2 домата,
магданоз,
сол, пипер,
олио.
Приготвяне:
Патладжаните се обелват, разряват се на две по дължина и се издълбава вътрешността.Посоляват се и се оставят да се оцедят.След това се измиват и се изпържват леко.Лукът се нарязва на филийки, морковите и целината се настъргват, вътрешността на патладжана се нарязва на ситно/също се посолява и оцежда/.Всичко това се задушава в олиото, в което се пържили патладжана.Прибавя се ориза да се запържи и се добавят настърганите домати и подправките. С тази смес се напълват патладжаните. Поставят се в тавичка върху настъргани домати.Пече се в силна фурна.Може да се наръси с настърган кашкавал 7-8 минути преди да се извади от фурната.
Да ви е сладко !
Омлет със зеленчуци
Продукти:
4 яйца,
75гр.брашно,
300мл прясно мляко,
три броя зелени пиперки,
два домата,
200гр. пушен бекон на резени,
сол, черен пипер,
мускатово орехче.
Приготвяне:
Разбъркайте брашното с разбитите яйца, прибавете хладко прясното мляко. Подправете със сол, черен пипер и орехчето. Оставете 15 минути. Обелете и нарежете доматите на парченца, пиперките - на къси ивици.Запържете зеленчуците в мазнина, посолете.Извадете от огъня.Загрейте фурната на 225 градуса.Покрийте с бекона дъното на йенска тавичка, така че резените да покриват и пет см от стените на тавичката.Изсипете зеленчуците, залейте отгоре с тестото , което приготвихте в началато.Покрийте с бекон.Печете 25-30 минути на 225 градуса.
Добър Апетит !
Меню: Ястия