23.9.11

Милинки

Продукти :

нахутова мая 
свинска мас 60 г (1/3 ч.ч).
растително масло 60 мл (6с.л.)
прясно масло 150г
яйце 1бр
брашно 1кг (7 1/2 ч.ч.)
захар 50г (1/4ч.ч.)
сол 10г (1с.л.)

Приготвяне :

Приготвя се мая от нахутови зърна; От брашното се отделя 3/4 ч.ч. за приготвянето на заливката; С останалото брашно, маят и хладка вода се омесва меко тесто; Оставя се 1 час на топло (35°С), като, докато втаса се измесва един път за опресняване; От втасалото тесто с ръце, потопени в смес от растителното масло и мас се оформят милинките, като малки топки и се нареждат в тава; Оставят се 1 час на топло да втасат; Когато са полувтасали се заливат със заливката, приготвена от отделеното брашно (3/4 ч.ч.), разтопеното масло и 1/2 ч.ч. вода; Когато втасат напълно милинките се намазват с разбито яйце; Пекат се в умерена фурна; Поднасят се поръсени с пудра захар.

Добър апетит !