12.1.09

Лазаня

А сега едно традиционно италианско ястие - а именно лазаня !

лазаняКорите се приготвят според упътването на пакета. За всеки случай ги пускам във вряща вода за около 1 минута (или по-малко). В тенджерата пускам не повече от 3 кори, за не се слепнат. Като се извадят, се изплакват със студена вода и се подреждат една до друга.

За плънката: запържвам лук, чесън, шунка (или филе) - на ситно. Прибавям 500г. кайма (смес от равни части телешко и свинско). Запържвам, като наливам по малко доматен сок, да не стане на бучки. Прибавям няколко пасирани домата (или дом.пюре) и подправки - риган и магданоз и сол, разбира се.

Най-отдолу в тавата слагам малко дом.сос (или плънка). Отгоре подреждам един ред кори, а върху тях от плънката. Върху всяка кора слагам 2-3 кръгчета топено-пушено сирене, още малко плънка, настърган кашкавал. Следва нов слой кори и т.н. Най-отгоре завършвам с кори. Покривам с фолио и пека в предварително загрята фурна на 200-220 градуса. След около 25 мин. махам фолиото, настъргвам кашкавал и връщам във фурната да се разтопи.

Важното е плънката да не е прекалено гъста, да има и течност, за да омекнат корите.

Да ви е сладко!

Любопитно :
Първите ястия, наречени „лазаня“, започват да се приготвят в региона Емилия-Романя, но впоследствие това ястие придобива голяма известност и става популярно не само в Италия, но и в целия свят.