13.1.09

Интервю с известния диетолог Пиер Дюкан

Интервю с д-р Пиер Дюкан, излъчено по БНТ Канал 1 на 2.07.2008 г. 8.30 ч. в предаването Денят започва


с него разговаря Зорница Венкова

Зорница Венкова:
Д-р Дюкан, Вашата диета стана много известна в България, но се появиха критици, които твърдят, че предлаганият от Вас хранителен режим е много краен. Как ще ни отговорите?
Пиер Дюкан: Ще отговоря, че тези, които казват това, не са прочели добре това, което предлагам. Обвиняват ме, че диетата ми е протеинова. Не, предлаганата от мен диета се състои от 4 фази.
Първата е атаката, и тя наистина е основана на консумацията на протеини. Но тази фаза трае между 2 дни за хора, които искат да свалят около 5 кила и до 5-6 дни за тези, които са със сериозно наднормено тегло.
Какво са протеините? Това не са лекарства, а това, с което примитивният човек е разполагал – месо, риба, птици, яйца, мляко.
Всичко това не е отрова и за около 5 дни поемането им не е проблем, дори напротив!
След това се навлиза в т. нар. фаза на преградата. Този етап трае докато човек постигне желаното тегло. По време на него се губи по едно кило на седмица, което означава, че ако искате да загубите 10 кила, трябва да го спазвате в продължение на 10 седмици. В тази фаза не включваме само протеини, те са включени, но към тях са прибавят и всички зеленчуци, което означава, че човек може да поема 100 вида хранителни продукти. От тях 72 са със животински произход, а останалите 28 – с растителен. Това, което е изключително ново в този режим, е че хората могат да консумират тези видове храни колкото си искат. Това дава най-голямата сила на диетата. Хората си казват - да, не мога да ям това, което ми се прииска, но поне ям колкото си искам, без да се страхувам. Ще хапна една хубава пържола или няколко кисели млека. И това е магическо, това дава силата на режима. Освен че протеините и зеленчуците са храните, с които човек се храни от хиляди години, те са закодирани в нас.
Зорница Венкова: Трябва ли все пак да внимаваме в нещо, за да останем в добро здраве, докато правим диетата Ви?
Пиер Дюкан: Не, правя този режим от 30 години насам и нямам нито един пациент, който да се е оплакал, че се е разболял от диетата. Естествено този режим не може да се спазва от вегетарианците, от хората с бъбречна недостатъчност, които нямат способността да обработват добре месото. Но това са много редки случаи и по принцип тези хора са слаби. Но нямам случай някой да се е разболял.
Зорница Венкова: Но ако някой има висок холестерол или е предразположен към това?
Пиер Дюкан: Според моята статистика, а аз съм лекувал около 20-25 хиляди души, във всички случаи, когато пациентите са имали висок холестерол, те са го свалили. Причината е, че не се яде тлъсто месо, масло, мазнини, сирена, избягват се всички храни, които вдигат нивото на холестерол. Като следвате този режим кръвното веднага ви се подобрява, нивото на холестерола се нормализира, настроението се подобрява, всичко се подобрява. Не е редно да се хвърлят такива обвинения. Не трябва да се смесват моят режим с онзи на Аткинс, който разрешава да се ядат мазнини на воля. Аз елиминирам мазнините.
Зорница Венкова: Ето нещо любопитно – вие разрешавате пиенето на Кока-Кола Лайт, докато всички други забраняват изобщо пиенето на газирани напитки.
Пиер Дюкан: Кока-Кола съществува във всички държави и е одобрена от всички хранителни и санитарни институции в света. Тя съдържа аспартам, но това е напълно безобидна съставка. Нашето здравно министерство разрешава консумацията на тази съставка дори от бременни жени. А който е с наднормено тегло е в опасност и ако на тази опасност се противопостави някаква измислена опасност от аспартам, то е просто неприемливо. Така, че няма нищо лошо, ако човек пийне една две чаши кола Лайт. И не искам да правя реклама на Кока-Кола, и без това не обичам тази компания, нека кажем всяка газирана напитка (без захар) може да бъде консумирана или мляко със захарин.
Зорница Венкова: Препоръчвате ли този хранителен режим на тийнейджъри?
Пиер Дюкан: Не, не, не, не препоръчвам това на подрастващи, които по принцип не дебелеят. В днешно време това се случва, защото стоят дълго време пред телевизорите и компютрите. Не подкрепям толкова рано да започват диета, тук по-скоро съм за превенциите – и при тийнейджърите е препоръчително да пият газирани напитки Лайт, защото те така или иначе пият такива напитки, но поне да взимат без захар. Иначе подрастващите са много радикални и могат много дълго да се задържат на първата фаза, което не е хубаво. Не, не, не им препоръчвам диетата.
Зорница Венкова: Колко, според Вас, трябва да продължи първата фаза?
Пиер Дюкан: Ако искате да загубите под 10 кила, препоръчвам един, максимум два дни от атакуващия етап. После един ден със зеленчуци, един ден протеини.
Който иска да загуби между 10 и 20 кила, трябва да спазва първата фаза между 3 и 5 дни.
Хора, които са над 100 кила и са правили много диети, могат да стигнат и до седмица, но повече от една седмица не трябва да се отива, защото така или иначе по-голям ефект няма да има.
Зорница Венкова: Ако трябва с няколко думи да се обърнете към хората, които искат да отслабнат, какво ще им кажете?
Пиер Дюкан: Може би ще прозвучи нескромно, но след 30 години лекарски стаж и след проучване в детайли на всички възможни режими, включително и като председател на Международната организация на диетолозите, наистина вярвам, че моят режим е най-добрият.