7.1.09

Пиле със зеленчуци и гъбено-сметанов сос

А сега един изтънчен деликатес за ценители !

Пиле със зеленчуци и гъбено-сметанов сосПродукти:
500-600 г. пилешки гърди
450-500 г. микс от замразени зеленчуци (аз лично ползвам микс от царевица и грах)
2-3 моркова
1 пакетче крем-супа от гъби
700-800 мл. прясно мляко
10-15 пресни печурки
1 глава лук
1 малка заквасена сметана
1 пакетче чесън на прах
сол, черен пипер
копър (по желание)
олио за пържене
1-2 с.л. масло
кашкавал

Приготвяне:
Пилешките гърди се измиват и овкусяват със сол, черен пипер и чесън на прах. Ако е необходимо се начукват с дървено чукче. Изпържват се до златисто в малко количество силно сгорещено олио, като често се обръщат, за да не пускат сокове.
В тиган се слага маслото. В него се сотират до омекване ситно нарязаният лук, морковите (на малки кубчета), гъбите (също на ситно) и накрая – замразените зеленчуци.
Отделно се приготвя крем-супата според указанията на пакетчето с прясно мляко, но се намаля количеството, така че консистенцията да е на гъст сос, а не на супа. За супа, която се приготвя с 1 литър течност, аз слагам 800мл. прясно мляко. Когато сосът е готов, се прибавят заквасената сметана, копърът и чесънът на прах и се смесва със зеленчуковия микс. Ако е необходимо, се посолява или се стрива ½ кубче бульон (гъбен или пилешки).
В тавичка се сипват няколко лъжици от соса. Отгоре се подреждат пилешките гърди. Поръсват се с настърган кашкавал, заливат се със сос и така се редуват продуктите. Ястието се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 минути или докато се зачерви отгоре.

Много е вкусно. Опитайте!