8.1.09

Пълнени чушки по хърцойски /Раки/

Продукти :
20 бр. изсушен едър пипер
1/2 ч.чаша ориз
½ ч.чаша булгур
1 стрък праз
2 ч.чаши зелева чорба
4-5 листа втасали зелеви листа

Приготвяне :
Праза се нарязва на дребно и се запържва докато омекне .Прибавя се ориза и булгура и нарязаните на дребно зелеви листа, към запръжката.Обърква се със запържения праз и се добавя една ч.чаша зелева чорба и 2 ч.чаши вода. След като оризът и булгурът са полусварени се свалят от котлона.
Чушките се изчистват от семките и се измиват с гореща вода. Заливат се с вряла вода да за 2-3 мин. и се изваждат .оцеждат се и се пълнят с готовата смес. Напълнените чушки се нареждат в тенжера и се заливат с останалата зелева чорба и 1 ч.чаша вода.Варят се около 20 мин.Със същата смес са правят и зелеви сърми/пиленца/.

Любопитно :
Според проф. Иван Коев хърцоите са далечни потомци на славяните, обитавали крайбрежието на Среден Днепър и Подднепровието.Последното включва корена „хир", който на чувашки език се превежда като „поле" и прабългарския тюр-кски термин „сой" в смисъл на „род, природа, произход". Така, според проф. Коев, думата „хърцой" в българския език днес е равнозначна на славянската „поляни" и означава „хора на полето".