Една от онези рецепти, които ухаят на дом и на традиция. Тракийската баница с ориз се приготвя лесно, но е богата на вкус – топла, ароматна и обичана от поколения.
Продукти :- един пакет готови кори за баница или домашно разточени ;
- 5 яйца ;
- половин чаена чаша ориз ;
- половин кофичка кисело мляко ;
- 250 гр сирене ;
- олио
Приготвяне :
Оризът се сварява в съотношение 3 към 1 вода и се оставя леко да изстине.
Четири от яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене – плънка, която обещава пухкавост и вкус.
Смесваме със сварения ориз и започваме „магията на реденето“ – корите се подреждат по две, поръсват се с плънка и леко се напръскват с олио. Така, слой по слой, се изгражда баницата.
Най-отгоре последната кора се залива с разбито яйце и кисело мляко, полята с капчици олио за златиста коричка. Пече се в загрята фурна на 200°С, докато домът се изпълни с неустоим аромат и баницата придобие апетитен загар.
По желание може да се нареже предварително на едри парчета, за да може заливката да попие по-добре навсякъде. След като излезе от фурната, напръскайте с няколко капки вода и покрийте с кърпа – за да омекне и да стане още по-вкусна.
Поднесете я топла, с чаша айрян или купичка студено кисело мляко – истинско пиршество за сетивата!
Да ви е сладко !