7.1.09

Яхния с картофи и зелен фасул

Една постна лека яхнийка за горещите летни дни. Ами така де, малко почивка от месото.

яхния с картофи и зелен фасулПродукти:
1 кг. картофи
500-600г. зелен фасул (бланширан)
2-3 моркова
1 чушка
2 глави лук
4 домата
3-4 скилидки чесън
пресен магданоз
пресен джоджен
1 ч.л. червен пипер (или на вкус)
олио
сол

Приготвяне:
Запържват се (или задушават) ситно нарязаният лук, морковите и чушката. Поръсват се с червен пипер. Налива се малко водичка. Прибавят се картофите (на по-едри парчета). Оставят се да се задушат десетина минути. Доматите се пасират (или нарязват на ситно) и се прибавят към зеленчуците. Наливат се 1-2 чаши гореща вода. Ястието се покрива с капак и се оставя още 10-15 минути. Прибавя се зеленият фасул. Посолява се и подправя със ситно нарязаният джоджен. Ако е необходимо, се долива още гореща вода. Може да се прибави и 1 с.л. брашно, разтворена във водата, за сгъстяване на соса, но ако не харесвате брашнени манджи, може да пропуснете, яхнията става достатъчно гъста и без брашно. Покрива се с капака и се оставя на по-слаб огън да къкри, докато зеленчуците омекнат. Десетина минути преди да се свали от огъня, се прибавя нарязаният чесън (не много ситно, да се усеща в яденето). Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз.

Яхнийката върви много добре със студено айранче.
Добър апетит!