7.1.09

Торта с бананов крем

Оше по-сладко е отколкото изглежда, просто да си оближеш пръстите !

торта с бананов кремТортата е от типа на чийз-кейковете.
Блатът се прави от 4 обикн.вафли (аз използвах 1 пак.-4бр. вафли "Боровец") - натрошени на ситно, 1/2 пак. бисквити (ползвах "Еверест" с орехи) - също на ситно, 60г. смлени орехи и 1/2 пак. разтопено масло. Всичко се разбърква добре и се разстила на дъното на форма за торта, като се притиска. Ако искате да е по-дебел, сложете цял пакет бисквити и малко повече масло.

Бананов крем: Около 500г. безсолна извара и 2 пак. "Крема" сирене (или само извара около 600г.) се разбиват с миксер (или в робот) с 1.5ч.ч. захар (количеството е според вкуса), така че захарта да се разтвори. Прибавя се 1 заквасена сметана - малка, 3 ч.л. натурално нишесте (или брашно), 2 големи зрели банана - смачкани, 4 яйца, капсула есенция ром и ванилия. Разбива се, докато стане гладък крем. Изсипва се върху блата. Отначало е по-течен, но като се изпече се стяга.

Формата се увива добре с алуминиево фолио отдолу и се поставя в тавичка с вода, да се пече на водна баня. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути. След това фурната се изключва, но тортата не се вади поне 1 час от топлата фурна. След около час се изважда и с нож се отделя от стените на формата. Оставя се поне 3 часа да се охлади много добре, след което се прибира в хладилника.

Сметанов крем: 2 пак. ванилов крем "Оле" на Др. Йоткер се разбиват със студено прясно мляко. Отделно се разбива една малка опаковка течна сметана. Отделя се малко количество от нея, останалото се смесва с ваниловия крем.

Върху студената торта се намазва тънък пласт от отделената бита сметана. Отгоре се натрошават на по-едри парченца 1-2 обикновени вафли. Най-отгоре се изсипва сметановия крем и се заглажда със шпатула отгоре и отстрани. Отстрани се гарнира със ситно натрошени вафли. Отгоре се украсява според въображението ви. Аз подредих пурички, потопени в разтопен шоколад.

Добър апетит !