22.1.09

Тракийска баница с ориз

Една вкусна и традиционна рецепта !

Тракийска баница с оризПродукти :

един пакет готови кори за баница или домашно разточени ;
5 яйца ;
половин чаена чаша ориз ;
половин кофичка кисело мляко ;
250 гр сирене ;
олио

Приготвяне :

Ориза предварително се сварява в съотношение 3 към 1 ориз : вода. Четири от яйцата се разбиват, прибавя се сирене като се натрошава и намачква вътре. Леко изстиналия ориз се слага в купичка и баницата започва да се налага като се налагат корите по две. На всяка кора се ръси по малко ориз от сместа със сирене и яйце и се наръсва с малко олио. Най-отгоре, след поставянето на последната кора се разбива последното яйце с половин кофичка кисело мляко, залива се върху баницата, поръсва се с малко олио и се пече на 200 градуса. По желание може баницата да се нареже предварително на големи парчета за да може по-добре да проникне плънката навсякъде.
След опичане баницата се поръсва с няколко капки вода и се покрива с кърпа, за да “ отиде на нивата и да се върне”. Сервира се със кисело мляко или айрян.

Да ви е сладко !