12.8.10

Традиционна българска мусака

Предлагам на вашето внимание едно традиционно българско ястие !

мусакаПродукти:

половин кг кайма;
половин кг картофи;
една трета домати от буркан;
две глави лук;
кофичка кисело мляко;
две яйца;
две супени лъжици брашно;
сол, олио, чубрица;
щипка черен пипер на прах, щипка захар

Приготвяне:

Нарязваме лука на ситно и го поставяме в дълбок съд с малко вода, за да излезе миризмата. През това време почистваме, измиваме и нарязваме на ситно картофите.Разбъркваме лука от време на време и, когато се поизпари водата сипваме олиото- около половин чаша.След това слагаме картофите и ги разбъркваме, докато поомекнат. Добавяме каймата, бъркаме да се позадуши с картофите.Слагаме отделно половин литър вода да заври.В леко задушената смес слагаме намачканите домати от буркана, може и пресни, настъргани на ренде.Слагаме щипка захар, сол на вкус, черния пипер. Бъркаме да поврат заедно като намаляваме огъня. Преди да извадим
от огъня, слагаме чубрицата. Изсипваме сместа в тавичка, заливаме с горещата вода и поставяме в предварително затоплена фурна на 200 градуса да се позапече.

Приготвяне на заливката:
На един от горещите котлони, без да го включваме, слагаме съд с две супени лъжици брашно да се запече леко- до розово. Разбъркваме го. Изваждаме и оставяме да изстине. Разбиваме двете яйца с киселото мляко добре. Прибавяме с бъркане изстиналото брашно. Слагаме щипка сол. Когато картофите от мусаката са сварени, изваждаме тавичката и заливаме със млечната смес. разсиламе добре с лъжицата. Преди това, ако е необходимо доливаме отстрани в тавичката малко гореща вода. Отново се поставя във фурната да се запече отгоре до златистокафяво. Мусаката можете да сервирате с кисело мляко.

Опитайте!

10.2.10

Пъстърва с бадеми и сметанов сос

Продукти:

две пъстърви,
шепа филирани бадеми,
сметана,
лимонов сок,
пикантина.

Приготвяне:

Пъстървата се почиства, наръсва се с пикантината и лимоновия сок и се оставя така за около 10 минути. След това се пържи.
Приготвя се сос:бадемите леко се запичат в тиган, добавя се сметаната и се разбърква до сгъставяне.С този сос се залива изпържената пъстърва. Поднася се със пържени или задушени картофи, подправяни с копър и чесън.Гарнира се с лимонови резени.

Добър апетит !

Омлет с бекон

Продукти:

4 яйца,
две лъжици брашно,
300мл прясно мляко,
300гр моркови,
300гр бяла ряпа,
магданоз,
4 стръка праз лук,
2с.л. масло,
200гр пушен бекон,
сол, черен пипер,
мускатово орехче

Приготвяне:

Разбъркайте яйцата заедно с брашното, докато то се разтвори,Прибавете прясното мляко и подправете със сол, черен пипер и мускатово орехче.Почистете зеленчуците и ги нарежете на пръчици. Измийте праза и го нарежете на пръстени с дебелина1см.Запържете зеленчуците без праза в горещо масло, посолете ги и ги оставете да се задушат под капак 10 минути. Налейте малко топла водичка.Загрейте фурната до 220 градуса. В малко тавичка нареждате тънки филийки бекон на дъното, предварително намаслено.Смесете пържените зеленчуци с праза и го изсипете в тавичката. Отгоре залейте с палачинковото тесто и пак покривате с бекон.Печете 25-30 минути.

Добър Апетит !

16.1.10

Свинско с гарнитура

Продукти:

1кг месо от плешка,
3 моркова,
2глави лук,
1глава целина,
1стрък праз,
2супени лъжици олио,
1дафинов лист,
1кг картофи,
половин корен от хрян,
сол.

Приготвяне:

Морковите, лукът и целината се обелват. Празът се почиства и се отрязва само бялата му част.Зеленчуците се нарязват на дълги парчета. Олиото се загрява и в него месото се изпържва от всички страни.Изважда се. В същото олио се задушават и зеленчуците и се изваждат, когато омекнат.Месото се намазва със сол и пипер, прибавясе дафинов лист, залива се с половин литър гореща вода и се вари около 45 мин.Картофите се обелват, нарязват на четвъртинки.Месото се изважда от бульона, нарязва се на филийки и се наръсва със стърган хрян. В останалия бульон се долива 250 гр вода и в него се сваряват картофите.Месото се сервира със зеленчуците и картофите. Отделно се поднася сос от хрян.

Приготвяне на сос от хрян

Продукти:

250 гр мляко и още толкова месен бульон, 3 филии сух хляб без коричката,2-3 лъжици настърган хрян, сол и малко захар.

Приготвяне:

Млякото се смесва с бульона. Слага се да заври и една след друга се пускат филиите хляб. Сваля се от огъня и се пасира, докато се превърне на гъст крем.Като се бърка непрекъснато се прибавят настъргания хран, солта и захарта.

Да ви е сладко !

Сарми от лозови листа

Продукти:

Една чаша и половина ориз,лозови листа от консерва/измийте ги добре/, една глава лук,1чаена чаша олио,1-2 лимона, една и половина връзки свеж или изсушен копър,черен пипер по желание, сухи чушки, маслини, сол.

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко вода, добавя се олиото. Когато омекне се добавя оризът и се пържи до прозрачност.Залива се с една чаена чаша вряла вода и се оставя на тих огън, докато водата се изпари.Сместа се отстранява от огъня и се подправя с черен пипер и ситно нарязания копър.Подкиселява се с лимонов сок и се посолява на вкус.Завиват се малки правоъгълни сармички и се подреждат плътно в тенджера, постлана с лозови листа.Между редовете се поставят лимонови резенчета и сухи чушки. Накрая се покриват с лозови листа и се похлупват с чиния.Заливат се с гореща, леко подсолена вода до нивото на сармичките и се варят на тих огън до готовност.Като изстинат се нареждат в чиния и се украсяват с лимонови резенчета и маслини.

Добър апетит !