16.1.10

Свинско с гарнитура

Продукти:

1кг месо от плешка,
3 моркова,
2глави лук,
1глава целина,
1стрък праз,
2супени лъжици олио,
1дафинов лист,
1кг картофи,
половин корен от хрян,
сол.

Приготвяне:

Морковите, лукът и целината се обелват. Празът се почиства и се отрязва само бялата му част.Зеленчуците се нарязват на дълги парчета. Олиото се загрява и в него месото се изпържва от всички страни.Изважда се. В същото олио се задушават и зеленчуците и се изваждат, когато омекнат.Месото се намазва със сол и пипер, прибавясе дафинов лист, залива се с половин литър гореща вода и се вари около 45 мин.Картофите се обелват, нарязват на четвъртинки.Месото се изважда от бульона, нарязва се на филийки и се наръсва със стърган хрян. В останалия бульон се долива 250 гр вода и в него се сваряват картофите.Месото се сервира със зеленчуците и картофите. Отделно се поднася сос от хрян.

Приготвяне на сос от хрян

Продукти:

250 гр мляко и още толкова месен бульон, 3 филии сух хляб без коричката,2-3 лъжици настърган хрян, сол и малко захар.

Приготвяне:

Млякото се смесва с бульона. Слага се да заври и една след друга се пускат филиите хляб. Сваля се от огъня и се пасира, докато се превърне на гъст крем.Като се бърка непрекъснато се прибавят настъргания хран, солта и захарта.

Да ви е сладко !