Продукти:
1кг брашно,
100мл олио,
1 пакетче мая,
2 супени лъжици оцет,
1 супена лъжица захар,
2 чаени лъжички сол,
щипка сода,
3 чаени чаши топла вода.
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в една чаша топла вода, добавя се брашно до получаване на рядка каша и се оставя да втаса.Брашното се пресява и в него се добавят останалите продукти и втасалата мая.Измесва се добре до получаване на меко тесто.Тестото се намазва леко с олио, пъха се в найлонов плик и се покрива с кърпа.Оставя се да удвои обема си.От втасалато тесто се отделя една част за украса. Другата част се оформя на питка, слага се монета и се поставя в намаслена тава. От отделеното тесто се прави отгоре украса: плодове, цветя, птици,животни.Отново се покрива с кърпа да втаса още малко.Поставя се в студена фурна, пече се на умерени градуси до златист цвят.Изважда се, леко се погалва с мокри ръце и се завива с памучна кърпа.Сервира се и топла, и студена.
Добър Апетит !
5.12.09
Празнична питка
Меню: Постни, Традиционни
Коледни гевречета
Продукти:
500гр брашно,
половин кубче мая,
1 лъжичка сол,
половин супена лъжица олио,
половин супена лъжица захар
Приготвяне:
Замесва се тестото и се оставя да втаса.След това отново се омесва, откъсват се парчета от него и се оформят във вид на гевречета.Оставят се отново да втасат и преди да се поставят във фурната, се погалват отгоре с разтопен маргарин.Подреждат се в тавичка и се пекат в топла фурна.
Да ви е сладко !
Меню: Традиционни
18.11.09
Скумрия на фурна
Продукти :
Две изчистени скумрии по възможност пресни
1/2 кг. картофи
домати - консерва
олио
лук
300 мл вода
черен пипер
лимон
Приготвяне :
Изчиствате и разцепвате скумрията на две.Слагате я да престои около 30 минути в смес от 300 мл вода, черен пипер и лимон. Запържва се в тиган лука и картофите.След като извадите рибата от марината се сварява до полуготово състояние. После в намазаната с олио тава се слагат запържените картофи и лук и рибата върху тях. Добавяте доматен сос или консерва от домати. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна.Поднася се с бяло вино.
Да ви е сладко !
14.11.09
Сладък локум
Продукти :
300 гр бисквити
2 кутии локум
едно пакетче чисто краве масло
2 с.л. какао
2 с.л. пудра захар
орехи
Приготвяне :
Предварително разтопявате на котлона маслото и локума, счуквате орехите. Натрошават се на ситно бисквитите, към тях се прибавя разтопеното чисто масло, разтопения локум, счуканите орехи, какаото и пудрата захар. Така получената смес се омесва и се слага във формичка за кекс. Изчаква се да се втвърди, нарязва се и след това локума е готов за консумация.
Да ви е сладко !
Бързо гювече с наденица
Бърза и лесна рецепта, когато нямате много време за готвене :Продукти за 2 порции :
2 яйца
2 сурови наденички
4 чушки пиперки
200 гр. сирене
200 гр. кашкавал
доматен сос
гъби мариновани
2 картофа
5-6 маслинки
Приготвяне :
Нарязвате картофите и наденичките, добавяте чушките нарязани на лентички, после парчетата сирене, гъбите, маслините и доматения сос. Печете на 180 градуса около 90 минути. 15 минути преди да извадите гювечетата, чуквате във всяко едно от тях по едно яйце и когато гювечето е почти готово добявате настърган кашкавал и оставяте още няколко минути за да се запече добре.
Добър Апетит !
Меню: Ястия