Продукти :
3.броя яйца
8 с.л захар
8 с.л брашно
1 с.л. олио
1 ч.л. сода
1 прах ванилия
сладко с цели плодове - ягоди,къпини
3 с.л. кисело мляко
хартия за печене
Приготвяне :
Първо се разбиват яйцата и захарта, после се добавя олиото, брашното, млякото и содата като продължавате да разбивате с миксера. В тавата се поставя хартията за печене.Върху нея се слагат плодовете от сладкото, после се изсипва сместа.Пече се около 20 мин на 220 градуса.След като изстине се обръща с дъното нагоре и се залива с течният сироп от сладкото.
Да ви е сладко !
31.10.09
Плодов кекс
Меню: Десерти
30.10.09
Свинско със зеле
Продукти :
Свинско месо от бут или вратни пържоли - 2 броя.
1 зелка
1 ч.чаша доматен сок
червен пипер,
черен пипер,
магданоз,
дафинов лист,
сол на вкус
Приготвяне :
Зелката се нарязва и се слага в тенджерка със малко олио, на котлона да омекне. Може да сложите половин чаша вода, ако е необходимо. След като омекне добавяте подправките, обърквате. След малко прибавяте и доматения сок.Оставяте да заври.
Отделно сварявате месото, нарязвате го на хапки. Прибавяте към зелето в тавичка и го пъхате във фурната да се запече. Пече се на 200 градуса. Поднася се с червено вино и люти чушлета.
Да ви е сладко !
26.10.09
Суфле от картофи с шунка
Продукти:
1/2кг картофи,
150 гр шунка, нарязана на ситно,
100гр прясно масло,
4 яйца,
3 лъжици кисело мляко.
Приготвяне :
Картофите се сваряват , обелват и се претриват през цедка или се смачкват на пюре, докато са горещи.Маслото се разбива постепенно с четири жълтъка, един по един и се прибавя киселото мляко. Изсипва се при картофеното пюре и се разбърква добре. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят лъжица по лъжица към пюрето като се бърка леко сместа. Изсипва се половината в огнеупорен съд, поръсва се с шунката. Отгоре се изсипва останалата смес. Пече се в умерено силна фурна. Поднася се топло.
Да ви е сладко !
Телешко месо с гъби
Продукти:
700гр. телешко месо,
2 моркова,
1/2 главичка целина,
1 глава лук,
300гр. гъби,
олио,
черен пипер на прах
Приготвяне:
Месото се нарязва на порции, залива се с гореща вода да се покрие и се оставя да ври.Когато месото омекне се прибавят нарязаните на колелца моркови, целината и лука.Посолява се и се оставя още да ври на тих огън. Гъбите се изчистват и измиват. Нарязват се на филии и се задушават в мазнина и малко черен пипер, като от време на време се долива по малко от бульона на месото. Свареното месо се изважда от бульона, оцежда се и се прибавя към гъбите. Поднася се в голяма чиния с гарнитура от картофено пюре и грах попарн с масло.
Добър апетит !
19.10.09
Филе "Миньон"
Продукти:
четири средно големи пържоли от филето на младо говеждо месо,
1/2пакетче масло,
половин кг гъби печурки,
четири филии бял хляб,
чаша прясно мляко,
едно яйце,сол,
черен пипер.
Приготвяне:
Намажете пържолите с разтопено масло и ги оставете да отлежат един час.Изчистете и измийте гъбите е ги нарежете на ивички, а по-дребните оставете цели.Сварете ги в подсолена вода.Отделно запържете леко 2 равни лъжици брашно в три лъжици масло и го разредете на умерено гъст сос с част от гъбената отвара. Прибавете изцедените гъби и поръсете с черен пипер на вкус.Поварете соса още пет минути.Затоплете силно олио и изпържете в него предварително натопените в мляко и яйце филии хляб.След това посолете пържолките, поръсете ги с черен пипер и също ги изпържете.Нареждате пържените филии в голяма чиния и слагате върху тях по една пържола.Заливате с гъбения сос и поднасяте.
Добър Апетит !