Продукти:
500гр. агнешки дреболии,
1 кафена чашка олио,
50гр краве масло,
3 връзки пресен кромид лук,
3 домата,
150 гр. сирене,
1/2 връзка магданоз,
сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Агнешките дреболии се сваряват и се нарязват на дребно.В растително масло се задушава бялата част на лука,нарязана на дребно, с добавка една лъжица вода.Прибавят се доматите, перата на лука и магданозът, нарязани също на дребно, дреболиите заедно с бульона, в който са сварени, сол и черен пипер.Ястието се задушава около десет минути, разпределя се в гювечета и отгоре се натрошава обезсолено сирене.Поръсва се с разтопено масло и се запича в силно загрята фурна.
Добър Апетит !
26.4.09
Агнешка овчарска каварма
Меню: Агнешко, Традиционни, Ястия
Агнешки котлети с гъби
Продукти:
1кг агнешки котлети,
75гр краве масло,
1кафена чашка брашно,
1 кафена чашка бяло вино,
250 гр гъби,
1 лъжица лимонов сок или оцет,
1/2 връзка магданоз,
черен пипер на прах,
сол на вкус.
Приготвяне:
Котлетите се начукват леко и се посоляват.Потапят се в брашно и се изпържват малко в сгорещено масло.Изваждат се.Почистените гъби се нарязват на ивици и се изпържват в същото масло.Прибавят се останалото брашно,виното,малко топла вода,дребно нарязания магданоз,черен пипер , сол, лимонов сок.Котлетите се слагат в соса и се задушават до омекване.Поднасят се с гарнитура от задушен ориз и прясна салата от марули, репички, зелен лук и пресен чесън.
Да ви е сладко !
24.4.09
Агнешко бутче с картофи
Продукти:
едно агнешко бутче,
1 кг картофи, нарязани на филийки,
1/2 пакетче масло,
един лимон,
смлян черен пипер, магданоз,
две скилидки чесън,сол на вкус.
Приготвяне:
Агнешкото бутче се измива добре и се намазва със сол, лимонов сок и смлян черен пипер.С остър нож се правят няколко разреза и във всеки се поставя парче от скилидка чесън.бутчето се слага в тава и около него се нареждат картофите.Разтопява се маслото и се заливат месото и картофите.Посолява се и се прибавя една чаша топла вода.Пече се в умерена фурна до готовност. Ръси се с магданоз накрая.
Добър Апетит !
Дроб сарма
Продукти:
1кг агнешки дреболии,
4-5 стръка пресен кромид лук,
1чаена чаша ориз,2яйца,
1 чаена чаша прясно мляко,
сол, черен пипер на вкус, джоджен
Приготвяне:
Дреболиите се сваряват във вода и сол, изваждат се и се нарязват на парчета.Бульонът се запазва и се прецежда.Нарязва се ситно лукът и се запържва в олио заедно с ориза, докато стане златист.Дреболиите се поставят в тава и се смесват с ориза.Сипват се две чаши прецеден бульон, сол, черен пипер и джоджен.Пече се в умерена фурна, докато поеме водата.Разбиват се две яйца с прясното мляко и се залива. Пече се още десет минути.Поднася се с пресен чесън и кисело мляко.
Добър Апетит !
16.4.09
Козуначени кифлички
Продукти:
½ кубче прясна мая,
4 яйца,
2 ½ ч.ч. захар,
1 ½ ч.ч. топло прясно мляко,
4-5 ванилии,
настъргана кората на 1 лимон,
200 мл. разтопено масло,
брашно,
мармалад,
1 ч.ч смлени орехи,
сусам
Приготвяне:
Маята се разбърква с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставя се да утрои обема си. Разбиват яйцата със захарта – първо белтъците със захарта и след това се прибавят жълтъците. Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с брашно се забърква тесто като за кекс. След това се оставя на топло, докато удвои обема си. След като е втасало се прибавя разтопената мазнина и с още брашно се замесва меко тесто да не лепи по ръцете. Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се нарязва на триъгълници. Всяко триъгълниче се взима и в единия му край се слага мармалад объркан със смлени орехови ядки. Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка. Готовите кифлички се подреждат в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, защото се оставят пак да втасат на топло, но за малко, тъй като има опасност да се разлеят. След като са втасали се намазват внимателно с разбит жълтък и се поръсват със сусам и кристална захар. Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са изпечени се изваждат от тавата веднага и се оставят да изстинат. Съхраняват се в торбички,за да не изсъхнат прекалено бързо.
Добър Апетит !
Меню: Десерти, Сладки, Традиционни