Продукти :
царевица за варене 400 г (2 ч.ч.)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 200 г (3-4 глави)
сушени пиперки 10 бр
черен пипер
сол
Приготвяне :
Царевицата се кисне 7-8 часа в студена вода, претрива се с ръце, за да се отделят люспите, измива се с няколко пъти, залива се със студена вода и се сварява на умерен огън. Пиперките се накисват в студена вода и се почистват от семето. В 2/3 от мазнината и малко вода се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се отцеденато сварена царевица, черния пипер и сол на вкус. Със сместа се пълнят пиперките. Нареждат се в плитък широк съд, заливат се с подсолена вода и останалата мазнина и се варят докато останат на мазнина.
1.5.12
Пълнени Пиперки с Царевица - Ивайловград
Меню: Постни
29.4.12
Кадаиф
Продукти:
кадаиф - 500 г
счукани орехови ядки 200 г (1 1/2 ч.ч.)
канела 5 г (1 ч.л.)
прясно масло - 125 г
за сиропа:
вода 1200 мл (6 ч.ч.)
захар 800 г (4 ч.ч.)
1/2 лимон
лимонена киселина на върха на ножа
Приготвяне:
Кадаифът се разделя на две части. Едната половина се разстила в намазана с масло тавичка и се поръсва със смесените с канелата орехови ядки. Отгоре се слагат парченца от маслото и се разстилат останалият кадаиф. Пече се в слаба фурна до златисто. Приготвя се сироп от захарта и водата, в който след като ври около 5 минути се прибавя сока от лимона и лимонената киселина.Опечения кадаиф, още топъл се залива с охладения сироп.
Меню: Десерти
Грис халва
Продукти
грис 200 г (1 ч.ч.)
прясно масло 125 г
захар 200 г (1 ч.ч.)
вода 400 мл (2 ч.ч.)
счукани орехови ядки 120 г (1 ч.ч.)
канела 3 г (1/2 ч.л.)
Приготвяне
Гриса се задушава в маслото до златисто, залива се със сироп, приготвен от захарта и водата и се разбърква, докато заври; След 2-3 минути се сваля от огъня, покрива се с чиста дебела кърпа,похлупва се плътно с капак и се оставя да престои 15-20 минути, разбърква се леко с вилица и отново се похлупва. Като изстине, поръсва се със смесените с канелата орехови ядки.
Меню: Десерти
27.11.11
Агнешко по градинарски
Продукти:
агнешко (овнешко) месо - 750 гр.
растително масло 100 мл - 1/2 ч.ч.
прясно масло - 25 гр.
кромид лук 50 гр. - 1 глава
брашно 15 гр. -1 1/2 с.л.
доматено пюре 20 гр. - 1 с.л.
червен пипер 5 гр. - 1 ч.л.
червени домати 100 гр. - 1-2 бр
картофи 200 гр. -2-3 бр
грах 50 гр. - 3 с.л.
зелен фасул 50 гр. - 1 шепа
моркови 50 гр. - 1 бр
пресни гъби 50 гр. - 5-6 бр
целина 50 гр. -1/4 глава
магданоз 1/2 връзка
лютиви пиперки 5 бр.
черен пипер
сол
Приготвяне:
Месото се нарязва на парченца и се задушава в растителното масло и малко вода заедно със ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре.Поръсва се и се разбърква с червения пипер, залива се със топла вода, посолява се и се вари на тих огън заедно с целината, морковите, зеления фасул, граха и нарязаните на ивички гъби, предварително задушени в прясното масло.След 20 минути се прибавят нарязаните на филийки картофи.Като поомекнат картофите се прибавят обелените и дребно нарязани домати и лютивите пиперки.Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се запича във фурна.Поднася се поръсено с черен пипер на вкус.
Да ви е сладко !
Качамак с тиква
Продукти:
царевично брашно 400гр. (3ч.ч.)
тиква 500 гр. 1/4 тиква
прясно масло 200 гр.
натрошено сирене 150 гр. (1 ч.ч.)
кисело мляко 500 гр. 2 1/2 (ч.ч.)
сол на вкус
Приготвяне:
Обелената и нарязана на парчета тиква се сварява в подсолена вода.Прибавя се брашното, като се изсипва на купчинки и се вари, докато между отделните купчинки започне да клокочи каша. Сместа се разбърква леко и като поври още малко се сваля от огъня.Приготвения качамак се разбърква, докато се превърне в еднородна гъста маса,изважда се с дървена лъжица, потопена във вода или масло и се разстила се на пласт с дебелина 1-2 см в тава, залива се с разтопеното масло, поръсва се с натрошеното сирене и се поднася с киселото мляко.
Меню: Безмесни, Традиционни