9.1.11

Бишкотена торта със крем


Необходими продукти:

две пакетчета бишкоти-18-20 броя,
1литър прясно мляко,
1 пакетче нишесте,
6-8 супени лъжици захар,
1 буркан компот от ягоди, може и друг по желание,
1 чаена чаша счукани орехи,
една ванилия,
един малък шоколад или няколко шоколадови бонбона.

Начин на приготвяне:

Най -напред се приготвя крема , като в 800гр прясно мляко се сипва захарта и се вари в млековарка, докато се разтвори захарта.Едновременно с това се разтваря нишестето в 100 грама студено мляко или вода.Трябва да купите нишесте, което се разтваря точно по този начин, защото има нишесте с по- малък грамаж. Сипвате на струйка разтвореното нишесте в горещото мляко, като бъркате без прекъсване докато се сгъсти.Изваждате от огъня и оставяте настрани. Започвате да топите бишкотите в сиропа от компота и ги нареждате в плитък съд за торта една до друга, така че да се получи квадрат. Ако по ъглите остане място , начупвате една бишкота на четири и запълвате.С голяма лъжица заливате бишкотите с горещия крем.Отгоре наръсвате половината орехи и пак нареждате натопени бишкоти по същия начин. Пак заливате с крем дебел пласт и слагате орехи. Можете да наредите и трети пласт като последният оставите по - малък - с по- малко бишкоти. Отгоре завършвате с крем, останалото количество орехи и настъргвате шоколада.Украсявате с изцедените ягоди от компота или пресни плодове по желание.Когато изстине , поставяте тортата в хладилника.

Да ви е сладко!

6.1.11

Кюфтета по чирпански

Продукти :

500 гр. кайма
1 ч.л. чубрица
черен пипер,
кимион,
сол.

За соса:

2 глави лук
4-5 картофа
3-4 скилидки чесън
2 моркова
2 домата
2 суп. л. брашно
1 суп. л. червен пипер
магданоз .

Приготвяне:

Кюфтетата се омесват с подправките и след това се оформят на топчета.
Слагаме да заври вода и я подсоляваме.Слагаме във врящата вода кюфтетата да се варят 15-тина минути.Запържваме лука и чесъна, след което прибавяме нарязаните моркови и картофите.Разбъркваме и добавяме брашното, червеният пипер и настърганите домати.Така получената смес я изсипваме в тенджерата при кюфтетата. Варим до готовност на продуктите.Добавяме магданоза и други подправки на вкус.

Да ви е сладко !

12.8.10

Традиционна българска мусака

Предлагам на вашето внимание едно традиционно българско ястие !

мусакаПродукти:

половин кг кайма;
половин кг картофи;
една трета домати от буркан;
две глави лук;
кофичка кисело мляко;
две яйца;
две супени лъжици брашно;
сол, олио, чубрица;
щипка черен пипер на прах, щипка захар

Приготвяне:

Нарязваме лука на ситно и го поставяме в дълбок съд с малко вода, за да излезе миризмата. През това време почистваме, измиваме и нарязваме на ситно картофите.Разбъркваме лука от време на време и, когато се поизпари водата сипваме олиото- около половин чаша.След това слагаме картофите и ги разбъркваме, докато поомекнат. Добавяме каймата, бъркаме да се позадуши с картофите.Слагаме отделно половин литър вода да заври.В леко задушената смес слагаме намачканите домати от буркана, може и пресни, настъргани на ренде.Слагаме щипка захар, сол на вкус, черния пипер. Бъркаме да поврат заедно като намаляваме огъня. Преди да извадим
от огъня, слагаме чубрицата. Изсипваме сместа в тавичка, заливаме с горещата вода и поставяме в предварително затоплена фурна на 200 градуса да се позапече.

Приготвяне на заливката:
На един от горещите котлони, без да го включваме, слагаме съд с две супени лъжици брашно да се запече леко- до розово. Разбъркваме го. Изваждаме и оставяме да изстине. Разбиваме двете яйца с киселото мляко добре. Прибавяме с бъркане изстиналото брашно. Слагаме щипка сол. Когато картофите от мусаката са сварени, изваждаме тавичката и заливаме със млечната смес. разсиламе добре с лъжицата. Преди това, ако е необходимо доливаме отстрани в тавичката малко гореща вода. Отново се поставя във фурната да се запече отгоре до златистокафяво. Мусаката можете да сервирате с кисело мляко.

Опитайте!

10.2.10

Пъстърва с бадеми и сметанов сос

Продукти:

две пъстърви,
шепа филирани бадеми,
сметана,
лимонов сок,
пикантина.

Приготвяне:

Пъстървата се почиства, наръсва се с пикантината и лимоновия сок и се оставя така за около 10 минути. След това се пържи.
Приготвя се сос:бадемите леко се запичат в тиган, добавя се сметаната и се разбърква до сгъставяне.С този сос се залива изпържената пъстърва. Поднася се със пържени или задушени картофи, подправяни с копър и чесън.Гарнира се с лимонови резени.

Добър апетит !

Омлет с бекон

Продукти:

4 яйца,
две лъжици брашно,
300мл прясно мляко,
300гр моркови,
300гр бяла ряпа,
магданоз,
4 стръка праз лук,
2с.л. масло,
200гр пушен бекон,
сол, черен пипер,
мускатово орехче

Приготвяне:

Разбъркайте яйцата заедно с брашното, докато то се разтвори,Прибавете прясното мляко и подправете със сол, черен пипер и мускатово орехче.Почистете зеленчуците и ги нарежете на пръчици. Измийте праза и го нарежете на пръстени с дебелина1см.Запържете зеленчуците без праза в горещо масло, посолете ги и ги оставете да се задушат под капак 10 минути. Налейте малко топла водичка.Загрейте фурната до 220 градуса. В малко тавичка нареждате тънки филийки бекон на дъното, предварително намаслено.Смесете пържените зеленчуци с праза и го изсипете в тавичката. Отгоре залейте с палачинковото тесто и пак покривате с бекон.Печете 25-30 минути.

Добър Апетит !