Продукти:
4 яйца,
две лъжици брашно,
300мл прясно мляко,
300гр моркови,
300гр бяла ряпа,
магданоз,
4 стръка праз лук,
2с.л. масло,
200гр пушен бекон,
сол, черен пипер,
мускатово орехче
Приготвяне:
Разбъркайте яйцата заедно с брашното, докато то се разтвори,Прибавете прясното мляко и подправете със сол, черен пипер и мускатово орехче.Почистете зеленчуците и ги нарежете на пръчици. Измийте праза и го нарежете на пръстени с дебелина1см.Запържете зеленчуците без праза в горещо масло, посолете ги и ги оставете да се задушат под капак 10 минути. Налейте малко топла водичка.Загрейте фурната до 220 градуса. В малко тавичка нареждате тънки филийки бекон на дъното, предварително намаслено.Смесете пържените зеленчуци с праза и го изсипете в тавичката. Отгоре залейте с палачинковото тесто и пак покривате с бекон.Печете 25-30 минути.
Добър Апетит !
10.2.10
Омлет с бекон
Меню: Ястия
16.1.10
Свинско с гарнитура
Продукти:
1кг месо от плешка,
3 моркова,
2глави лук,
1глава целина,
1стрък праз,
2супени лъжици олио,
1дафинов лист,
1кг картофи,
половин корен от хрян,
сол.
Приготвяне:
Морковите, лукът и целината се обелват. Празът се почиства и се отрязва само бялата му част.Зеленчуците се нарязват на дълги парчета. Олиото се загрява и в него месото се изпържва от всички страни.Изважда се. В същото олио се задушават и зеленчуците и се изваждат, когато омекнат.Месото се намазва със сол и пипер, прибавясе дафинов лист, залива се с половин литър гореща вода и се вари около 45 мин.Картофите се обелват, нарязват на четвъртинки.Месото се изважда от бульона, нарязва се на филийки и се наръсва със стърган хрян. В останалия бульон се долива 250 гр вода и в него се сваряват картофите.Месото се сервира със зеленчуците и картофите. Отделно се поднася сос от хрян.
Приготвяне на сос от хрян
Продукти:
250 гр мляко и още толкова месен бульон, 3 филии сух хляб без коричката,2-3 лъжици настърган хрян, сол и малко захар.
Приготвяне:
Млякото се смесва с бульона. Слага се да заври и една след друга се пускат филиите хляб. Сваля се от огъня и се пасира, докато се превърне на гъст крем.Като се бърка непрекъснато се прибавят настъргания хран, солта и захарта.
Да ви е сладко !
Сарми от лозови листа
Продукти:
Една чаша и половина ориз,лозови листа от консерва/измийте ги добре/, една глава лук,1чаена чаша олио,1-2 лимона, една и половина връзки свеж или изсушен копър,черен пипер по желание, сухи чушки, маслини, сол.
Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко вода, добавя се олиото. Когато омекне се добавя оризът и се пържи до прозрачност.Залива се с една чаена чаша вряла вода и се оставя на тих огън, докато водата се изпари.Сместа се отстранява от огъня и се подправя с черен пипер и ситно нарязания копър.Подкиселява се с лимонов сок и се посолява на вкус.Завиват се малки правоъгълни сармички и се подреждат плътно в тенджера, постлана с лозови листа.Между редовете се поставят лимонови резенчета и сухи чушки. Накрая се покриват с лозови листа и се похлупват с чиния.Заливат се с гореща, леко подсолена вода до нивото на сармичките и се варят на тих огън до готовност.Като изстинат се нареждат в чиния и се украсяват с лимонови резенчета и маслини.
Добър апетит !
Меню: Постни
5.12.09
Празнична питка
Продукти:
1кг брашно,
100мл олио,
1 пакетче мая,
2 супени лъжици оцет,
1 супена лъжица захар,
2 чаени лъжички сол,
щипка сода,
3 чаени чаши топла вода.
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в една чаша топла вода, добавя се брашно до получаване на рядка каша и се оставя да втаса.Брашното се пресява и в него се добавят останалите продукти и втасалата мая.Измесва се добре до получаване на меко тесто.Тестото се намазва леко с олио, пъха се в найлонов плик и се покрива с кърпа.Оставя се да удвои обема си.От втасалато тесто се отделя една част за украса. Другата част се оформя на питка, слага се монета и се поставя в намаслена тава. От отделеното тесто се прави отгоре украса: плодове, цветя, птици,животни.Отново се покрива с кърпа да втаса още малко.Поставя се в студена фурна, пече се на умерени градуси до златист цвят.Изважда се, леко се погалва с мокри ръце и се завива с памучна кърпа.Сервира се и топла, и студена.
Добър Апетит !
Меню: Постни, Традиционни
Коледни гевречета
Продукти:
500гр брашно,
половин кубче мая,
1 лъжичка сол,
половин супена лъжица олио,
половин супена лъжица захар
Приготвяне:
Замесва се тестото и се оставя да втаса.След това отново се омесва, откъсват се парчета от него и се оформят във вид на гевречета.Оставят се отново да втасат и преди да се поставят във фурната, се погалват отгоре с разтопен маргарин.Подреждат се в тавичка и се пекат в топла фурна.
Да ви е сладко !
Меню: Традиционни