Продукти:
600 – 700 гр. Филе от риба;
лимонов сок;
8 с.лъж. олио или маргарин;
4-5 сварени картофа;
½ тарелка гъби ;
2 суп.лъж.брашно;
2 ч.чаши рибен бульон или вода;
сол, черен пипер / по желание/, магданоз, девисил
Приготвяне :
Почистеното филе се нарязва на парчета и се поръсва с лимонов сок. Оставя се за около 30 мин. През това време гъбите се нарязват на дребно и се изпържват в мазнината. Изваждат се и в същата мазнина се запържват рибните филенца. Сварените картофи се нарязват и се подреждат в намазнена тава. Върху тях се слагат изпържените рибни парчета. Залива се с гъбен сос, приготвен по следния начин:
В мазнината, където се е пържила рибата се разбъркват 2 суп.лъжици брашно за около 2 минути. Постепенно и при интензивно бъркане се налива бульона. След кипване се добавят изпържените гъби. Подправя се със сол, лимонов сок, магданоз и девисил.
Ястието се запича за около 15 мин.
Да ви е сладко !
7.2.09
Филе от риба в сос от гъби на фурна
2.2.09
Филе от толстолоб с пъстра салата
Една вкусна рибка за вашата трапеза !Продукти за 4 човека:
осем броя средно големи филета от рибата;
две лъжици царевично брашно;
една глава ряпа;
глава червено цвекло;
два големи моркова;
два лимона;
олио, оцет, сол;
лъжичка настърган хрян/ може и готов от магазина/
Приготвяне:
Филето се овалва в царевичното брашно, в което е разбъркана солта. Оставя се да престои около половин час. През това време приготвяме салатата.Почистваме зеленчуците добре, измивамеги и ги настъргваме на най- едрата част на рендето.Веднага ги разбъркваме с лъжичка хрян и добавяме олио, оцет или лимон,/ според вкуса/, и сол.Покриваме салатата с капак и я оставяме да поеме от подправките. След това изпържваме филето до зачервяване от двете страни. Отцеждаме на хартия. Поднася се със салата и нарязани филийки лимон.Ястието е леко, витаминозно и в същото време по съдържание може да съперничи на месото.
Ако желаете, можете да приготвите един бърз сос за рибата. Необходими са ви 3-4 печени чушки, нарязани, 4 глави лук, една глава чесън, нарязан на ситно,домати от буркан, сол, кафена лъжичка захар, половин лъжичка черен пипер на прах.
Приготвяне на соса:
Запържвате леко чушките,прибавяте нарязания на шайби лук,чесън. Прибавяте пасираните домати от буркана. Слагате кафена лъжичка захар, сол на вкус и черен пипер.Когато сосът се сгъсти леко , изваждате и сервирате в сосиера. Рибата върви много с бяло вино !
Да ви е сладко !
Любопитно :
Белият толстолоб е сладководна риба от групата на внесените и аклиматизирани у нас „растителноядни риби“ от семейство Шаранови. Родината ѝ е Далечния изток. Достига относително големи размери и тегло до 20 кг.Живее в горните слоеве на водата и се храни развиващия се там планктон.
1.2.09
Кюфтета с праз и кайма
Продукти:
6-7 стръка праз,
1/4кг кайма,
2 яйца,
черен пипер на прах
Приготвяне:
Празът се нарязва на ситно и се сварява добре. Изцежда се с ръце от водата и се накълцва отново ситно. Омесва се с каймата , двете яйца и пипера. Количеството на
праза трябва да преобладава. Правят се кюфтенца, които се пържат , без да се овалват в брашно или галета. Поднасят се с млечна салата.
Да ви е сладко !
Меню: Предястия
Пилешки пържоли с доматен сос
Едни крехки пържолки за вашата трапеза !Продукти :
4 пилешки пържоли;
водна чаша прясно мляко;
сол ,черен пипер, магданоз, червен пипер;
водна чаша вино
Приготвяне :
Пилешките пържоли се начукват и престояват във вино половин час. След това се овкусяват със сол , черен пипер, магданоз и червен пипер. Слагат се в тавичка, заливат се с чаша прясно мляко и се слагат във фурната да се пекат на 200 градуса. След като са готови, малко преди да се изключи фурната се добавя чаша доматен сос или домати консерва.
Добър Апетит !
Питка "Слънце"
Една чудна пита, подходяща за тържествени поводи !Продукти:
1кг.брашно;
1/2 пакетче масло;
3 яйца;
1с.л. сол;
1с.л. захар;
1 пакетче мая;
500мл прясно мляко
Приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче в тавата.Останалите продукти се смесват в по-дълбок съд като се отделя един жълтък за намазване на питката /без маслото/. Маята се разтопява в малко мляко. Измесва се тестото и се правят 5-6 топки, една от топките се слага по средата като предварително тавата е намазана с масло.Останалите топки се разточват поотделно и се слагат една върху друга с големина колкото тавата, като между корите се маже с масло.После корите се мажат първо на 4, после на 8 и се получават 16 парчета. Навиването започва от шроката част към тясната. Оставя се да втаса до 1 час за да се удвои тестото.Намазва се с жълтък преди втасването.
Слага се в загрята фурна до 200 градуса и после като се позапече се намалява фурната.
Пече се 30-40 минути.
Добър апетит !