31.1.09

Пилешко филе с ориз

Едно крехко пилешко филенце за вашата трапеза !

пилешко филеПродукти за 4 порции :

4 пилешки филета от гърдите;
1 чаена чаша ориз;
½ малка зелка;
2 моркова;
1 прясна пиперка;
соев сос , къри, риган, босилек, сол и черен пипер;
олио

Приготвяне :

Пилешкото филе се нарязва на порции, наръсва се с една супена лъжица соев сос и се оставя да престои час и половина. През това време се приготвя ориза като се се поставя в съд малко олио да загрее и в него леко се запържва ориза като се налива една чаена чаша гореща вода и се оставя на слаб огън.
В друг съд с малко вода и олио се задушават ситно нарязаното зеле, нарязаните на дължина ( около 2 см) моркови и чушка.
Когато омекнат зеленчуците се слагат във ориза и се долива още 2 чаши топла вода. Добавяме подправките – къри на прах , черен пипер на прах и сол на вкус.
Похлупваме го , изключваме котлона и го оставяме да се довари. Ако е необходимо за ориза доливаме още половин чашка топла вода.
Предварително по повърхността на филето правим леки нарези със ножа за да се опържи добре. Загрявяме олио в дълбок съд, слагаме пържолите като от време на време се обръщат и се захлупват с капак за да се задушат.Когато са готови, изваждат се и се наръсват с риган и босилек. В мазнината в която сме готвили филето сипваме малко топла вода и с малко от тази смес заливаме готовото вече филе. Захлупваме го отново за да поеме от соса и е готово за сервиране.

Добър Апетит !