Продукти:
1500 гр качамак на топки
1 кг тлъсто овче месо
100 г (1-2 глави) кромид лук
сол на вкус
Приготвяне:
Нарязаното на дребни парченца месо се залива с малко вода, посолява се и се вари се на слаб огън до омекване заедно със ситно нарязания лук, след което се изсипва в сахани.Качамакът се топи в соса от свареното месо и се консумира вместо хляб.
8.12.16
Качамак с Месо - с. Пилашево, Хасковско
Меню: Овче, Традиционни
Супа с Топчета от Телешко Месо
Продукти:
100 г (1/2 ч.ч.) българско кисело мляко
10 г (1 с.л.) брашно
20 г (1 1/2 с.л.) грис
100 г (1-2 бр) домати
100 г (1-2 бр) пиперки
50 г (1 глава) кромид лук
30 г (1/2 глава) целина
100 г (2 бр) моркови
100 г кашкавал
2 бр. яйца
30 мл растително масло
200 г смляно телешко месо
Приготвяне:
От костите на месото се приготвя бульон, след като се преседи и посоли се прибавя се мазнината и се варят лукът, морковите и целината.От смляното месо, гриса, настъргания кашкавал, 1 яйце и черен пипер оформят топчета, които се овалват брашното и се пускат във врящия бульон. След 15-20 минути се прибавят пиперките и доматите, нарязани на дребно. Готовата супа се застройва с разбитото с яйцето кисело мляко и се поръсва с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Меню: Супи, Телешко, Традиционни
3.12.16
Шаран в тесто
Продукти:
1 кг (1 бр) шаран
100 г (1-2 глави) кромид лук
1 връзка магданоз
250 г (1 1/2 ч.ч.) орехови ядки
400 г (3 ч.ч.) брашно
100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
черен пипер, сол на вкус
Приготвяне:
От брашното, хладка вода и малко сол се замесва тесто, което се разточва на дебел лист. Лукът се нарязва на филийки, задушавасе в мазнината до омекване, отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус. Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист. Слага се в намазана с мазнина тавичка и се пече в умерена фурна. Поднася се топъл.
Меню: Риба
Шаран на фурна
Продукти:
1 кг (1 бр) шаран
1 връзка пресен кромид лук
300 г (4-5 бр) червени домати
100 г (3/4 ч.ч.) орехови ядки
100 г (1 ч.ч.) пресни гъби
100 мл (1/2 ч.ч.) бяло вино
125 г прясно масло
10 зърна черен пипер (на зърна)
1 връзка магданоз
сол
Приготвяне:
Шаранът се почиства и се измива, посолява се и се поръсва с част от счукания черен пипер. Ситно нарязаните лук и гъби се задушават в част от мазнината, след което към тях се прибавят част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязания магданоз, останалия черен пипер, виното и сол на вкус. Шаранът се напълва със сместа и се зашива, поставя се в намазана с масло тавичка и се покрива с кръгчета от останалите домати. Полива се с останалото разтопено масло и 1/2 ч.ч. вода и се пече в умерена фурна.
Меню: Риба
Пълнен шаран
Продукти :
2 кг шаран
5 връзки магданоз
10 стръка мащерка
10 г (1 с.л.) червен пипер
100 г (1-2 глави) кромид лук
400 г (3 ч.ч.) брашно
100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
сол на вкус
Приготвяне:
От брашното, малко сол и хладка вода се омесва тесто, което се разточва на дебел лист; Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване, отстранява се от огъня и се разбърква със ситно нарязаните магданоз и мащерка, червения пипер и сол на вкус; Предварително почистения, измит и осолен шаран се напълва с приготвената плънка,зашива се и се увива в тестения листл Слага се в намазана с мазнина тава и се пече се в умерена фурна. Ястието се поднася топло.
Меню: Риба