8.12.16

Качамак с Месо - с. Пилашево, Хасковско


Продукти:

    1500 гр качамак на топки
    1 кг тлъсто овче месо
    100 г (1-2 глави) кромид лук
    сол на вкус

Приготвяне:

Нарязаното на дребни парченца месо се залива с малко вода, посолява се и се вари се на слаб огън до омекване заедно със ситно нарязания лук, след което се изсипва в сахани.Качамакът се топи в соса от свареното месо и се консумира вместо хляб.

Супа с Топчета от Телешко Месо



Продукти:

    100 г (1/2 ч.ч.) българско кисело мляко
    10 г (1 с.л.) брашно
    20 г (1 1/2 с.л.) грис
    100 г (1-2 бр) домати
    100 г (1-2 бр) пиперки
    50 г (1 глава) кромид лук
    30 г (1/2 глава) целина
    100 г (2 бр) моркови
    100 г кашкавал
    2 бр. яйца
    30 мл растително масло
    200 г смляно телешко месо

Приготвяне:

От костите на месото се приготвя бульон, след като се преседи и посоли се прибавя се мазнината и се варят  лукът, морковите и целината.От смляното месо, гриса, настъргания кашкавал, 1 яйце и  черен пипер  оформят топчета, които се овалват  брашното и се пускат във врящия бульон. След 15-20 минути се прибавят пиперките и доматите, нарязани на дребно. Готовата супа се застройва с разбитото с яйцето кисело мляко и се поръсва с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

3.12.16

Шаран в тесто

Продукти:

    1 кг (1 бр) шаран
    100 г (1-2 глави) кромид лук
    1 връзка магданоз
    250 г (1 1/2 ч.ч.) орехови ядки
    400 г (3 ч.ч.) брашно
    100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
    черен пипер,    сол на вкус

Приготвяне:

От брашното, хладка вода и малко сол се замесва тесто, което се разточва на дебел лист. Лукът се нарязва на филийки, задушавасе  в мазнината до омекване, отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус. Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива  в тестения лист. Слага се в намазана с мазнина тавичка и се пече в умерена фурна. Поднася се топъл.

Шаран на фурна

Продукти:

    1 кг (1 бр) шаран
    1 връзка пресен кромид лук
    300 г (4-5 бр) червени домати
    100 г (3/4 ч.ч.) орехови ядки
    100 г (1 ч.ч.) пресни гъби
    100 мл (1/2 ч.ч.) бяло вино
    125 г прясно масло
    10 зърна черен пипер (на зърна)
    1 връзка магданоз
    сол

Приготвяне:

Шаранът се почиства и се  измива, посолява се и се поръсва с част от счукания черен пипер. Ситно нарязаните лук и гъби се задушават в част от мазнината, след което към тях се прибавят част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязания магданоз, останалия черен пипер, виното и сол на вкус. Шаранът се напълва със сместа и се зашива, поставя се в намазана с масло тавичка и се покрива с кръгчета от останалите домати. Полива се с останалото разтопено масло и 1/2 ч.ч. вода и се пече в умерена фурна.

Пълнен шаран

Продукти :

    2 кг шаран
    5 връзки магданоз
    10 стръка мащерка
    10 г (1 с.л.) червен пипер
    100 г (1-2 глави) кромид лук
    400 г (3 ч.ч.) брашно
    100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло
    сол на вкус

Приготвяне:

От брашното, малко сол и хладка вода се омесва тесто, което се разточва на дебел лист; Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване, отстранява се от огъня и се разбърква със ситно нарязаните магданоз и мащерка, червения пипер и сол на вкус; Предварително почистения, измит и осолен шаран се напълва с приготвената плънка,зашива се и се увива в  тестения листл Слага се в намазана с мазнина тава и се пече се в умерена фурна. Ястието се поднася топло.