23.5.12

Гергьовско агне - Генерал Тошево

Продукти :

едно агне с дреболиите
булгур 500 г (2 1/2 ч.ч.)
прясно масло 125 г (1 пакетче)
червен пипер 10 г (1 с.л.)
агнешка лой 150 г
брашно 150 г (1 ч.ч.)
яйце 1 бр
джоджен 1/2 връзка
сол

Приготвяне :

Агнето се измива и се посолява, а дреболиите се попарват във вряща вода и се нарязват на дребно. Почистеният и измит булгур се задушава в маслото, като се добавя по малко вода и сол, сваля се от огъня и се смесва с нарязаните дреболии и джоджен. Агнето се напълва с приготвената плънка и се зашива коремния отвор. Намазва се с разбитото яйце и се поръсва с червения пипер, след което се намазва с лойта, покрива се с булото и се поставя в тава. От брашното, малко вода и сол се замесва тесто, което се разточва на кора. Върху агнето се поставят няколко пръчици, а над тях се опъва разточената кора. Така приготвено, агнето се пече в плътно затворена пещ.

Добър апетит !

Наденица по котленски - кървавица

Продукти :

свински черен дроб 1 кг
свински бял дроб 500 г
свински бъбреци 250 г
свинско сърце 1 бр
свински език 1 бр
свинско месо от шията 1,500 кг
сланина 1 кг
кромид лук 200 г (2-3 глави)
черен пипер 20-25 зърна
сол 50 г (5 с.л.)
карамфил
майоран
босилек
чесън
дебели свински черва

Приготвяне :

Черния и белия дроб, сърцето и бъбреците се сваряват заедно със лука в подсолена вода, след което се нарязват на дребни парчета. Прибавят се ситно скълцаните месо, сланина, език и ситно счуканите подправки. Сместа се разбърква добре и с нея се напълват изчистените и добре измити черва. Краищата на напълнените черва се завързват с конец. Приготвените наденици се надупчват с игла, нареждат се в съд, на дъното на който са поставени летвички и се заливат със студена вода. След 5-6 часа водата се излива, налива се отново студена вода и надениците се варят до омекване. Отцеждат се и се окачват на хладно и проветриво място.

Да ви е сладко !

19.5.12

Чомлек кебап Пирин

Продукти :

телешко месо 1 кг
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 150 г (2-3 глави)
доматено пюре 20 г (1 с.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
червен пипер 10 г (1 с.л.)
вино 200 мл (1 ч.ч.)
вода 200 мл (1 ч.ч.)
дафинов лист 2-3 бр
чубрица 1 стрък
арпаджик 750 г
чесън 2 глави
магданоз 1 връзка
черен пипер
бахар
сол

Приготвяне :

Месото се нарязва на парченца и се задушава в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязания лук. След омекването на лука се прибавят доматеното пюре, брашното, червения пире и сол на вкус. Месото се залива с виното и водата и се вари заедно с дафиновия лист, бахара, черния пипер и чубрицата. Когато месото е почти готово се прибавят изчистения арпаджик и обелените скилидки чесън. Ястието се доварява на тих огън и се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Да ви е сладко !

Яхния от сини сливи

Продукти :

сушени сини сливи 400 г (5 шепи)
кромид лук 250 г (2-3 глави)
домати 300 г (3-4 бр)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
брашно 10 г (1 с.л.)
захар 15 г (1 с.л.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
сол

Приготвяне :


В мазнината и малко вода се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се дребно нарязаните домати и се задушават няколко минути. Разбъркват се с брашното и червеният пипер до златист цвят, заливат се с топла вода и се варят до омекване. Прибавят се отделно сварените сливи. Ястието се посолява и се вари още десетина минути, подправя се със захарта и се сваля от огъня.

Добър апетит !

15.5.12

Пиле със зеле

Продукти :

пиле 1 кг
прясно зеле 1,500 кг
домати 500 г (6-7 бр)
растително масло 150 мл (3/4 ч.ч.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
сол

Приготвяне :


Пилето се нарязва на парчета, които се задушават в мазнината , посоляват се и се изваждат. В същата мазнина се задушава ситно нарязаното и претрито със сол зеле. Преди да е омекнало напълно зелето се прибавят червения пипер и месото. След това се добавят доматите, нарязани на ситно. Ястието се оставя да ври на тих огън, докато остане на мазнината.

Добър апетит !

Говеждо попска яхния

Продукти :

говеждо месо 750 г
топено прясно масло 100 г (1/2 ч.ч.)
кромид лук 100 г (1-2 глави)
чесън 10 скилидки
дребни лукчета (арпаджик)1 кг
домати 200 г (2-3 бр)
доматено пюре 10 г (1 ч.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
дафинов лист 2-3 бр.
вино 100 мл (1/2 ч.ч.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
черен пипер 10-15 зърна
сол

Приготвяне:

Месото се нарязва на дребни парчета и се задушава в част от мазнината и малко вода, след което се изважда. В същата мазнина се задушава ситно нарязания лук,разбърква се с брашното, залива се с топла вода и се кипва. Връща се месото, посолява се и се вари заедно с червеният пипер и дафиновият лист.Когато месото омекне, прибавят се дребните лукчета, предварително варени в две води, а след това задушени в останалата мазнина, обелените скилидки чесън, дребно нарязаните домати, доматеното пюре и виното. Ястието се вари още няколко минути.

Да ви е сладко !

8.5.12

Яхния от бакла

Продукти :

прясна бакла 1,250 кг
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 100 г (1-2 глави)
чесън 10 скилидки
брашно 10 г (1 с.л.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
кисело мляко 300 г (1 1/2 ч.ч.)
магданоз 1 връзка
копър 1/2 връзка
черен пипер
сол

Приготвяне :

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване. Прибавя се предварително осолената бакла, като се претрива между дланите, и се задушава няколко минути. Поръсва се с брашното, червения пипер и ситно нарязаните магданоз, копър и чесън, залива се с гореща вода (да се покрие), посолява се и се вари на тих огън. Поднася се с киселото мляко, поръсено с черен пипер.

Да ви е сладко !

Салата от пълнени домати

Продукти :

домати 1 кг (10 бр)
целина 200 г (1 средно голяма глава)
сирене 250 г
растително масло 20 мл (2 с.л.)
черен пипер
магданоз
сол

Приготвяне :

Целината се обелва и се нарязва на кубчета, сварява се в подсолена вода, отцежда се и се смесва с настърганото сирене, растителното масло, черния пипер и ситно нарязания магданоз. На доматите се отрязва капаче откъм дръжката и се изважда сърцевината, след което се напълват със сместа и се нареждат в широка чиния. Салатата се украсява с листа от магданоз.

Да ви е сладко !

4.5.12

Качамак с тиква

Продукти :

царевично брашно 400 г (3 ч.ч.)
тиква 500 г (1/4 тиква)
прясно масло 200 г
натрошено сирене 150 г (1 ч.ч.)
кисело мляко 500 г (2 1/2 ч.ч.)
сол

Приготвяне :

Обелената и нарязана на парчета тиква се сварява в подсолена вода. Прибавя се брашното, като се изсипва на купчинки, и се вари, докато между отделните купчинки започне да клокочи каша. Сместа се разбърква леко и като поври още малко се сваля от огъня. Приготвения качамак се разбърква, докато се превърне в еднородна гъста маса, изважда се с дървена лъжица, потопена във вода или масло, и се разстила на пласт с дебелина 1-2 см в тава,залива се с разтопеното масло, поръсва се с натрошеното сирене и се поднася с киселото мляко.

Касапска яхния

Продукти :

нетлъсто свинско месо 750 г
кромид лук 350 г (3-4 глави)
или малки лукчета 350 г - 400 г
свинска мас 80 г (4-5 с.л.)
брашно 10 г (1 с.л.)
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
магданоз 1/2 връзка
черен пипер
сол

Приготвяне :

Месото, нарязано на парчета се задушава в мазнината заедно с едро нарязания лук (или обелените цели лукчета). Когато лукът омекне, прибавя се брашното, а малко по-късно червеният пипер. Ястието се залива с топла вода, посолява се и се вари на тих огън. Към накрая на варенето се прибавя ситно нарязания магданоз. При поднасянето ястието се поръсва със счукан черен пипер.

1.5.12

Пълнени Пиперки с Царевица - Ивайловград

Продукти :

царевица за варене 400 г (2 ч.ч.)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 200 г (3-4 глави)
сушени пиперки 10 бр
черен пипер
сол

Приготвяне :

Царевицата се кисне 7-8 часа в студена вода, претрива се с ръце, за да се отделят люспите, измива се с няколко пъти, залива се със студена вода и се сварява на умерен огън. Пиперките се накисват в студена вода и се почистват от семето. В 2/3 от мазнината и малко вода се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се отцеденато сварена царевица, черния пипер и сол на вкус. Със сместа се пълнят пиперките. Нареждат се в плитък широк съд, заливат се с подсолена вода и останалата мазнина и се варят докато останат на мазнина.